V Oklahomi splav odslej prepovedan od spočetja

Svet 26. Maj 202209:22 1 komentar
Kevin Stitt, Oklahoma
Guverner Oklahome Kevin Stitt (PROFIMEDIA)

Guverner Oklahome je podpisal zakon o prepovedi splava od spočetja, ki je že stopil v veljavo. Zakonodaja je najbolj restriktivna v ZDA.

Guverner Oklahome Kevin Stitt je podpisal zakon, ki predvideva najstrožjo prepoved oziroma omejitev abortusa v ZDA. Zakon prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti od spočetja – izjeme so le ogroženo zdravje nosečnice, posilstvo oziroma incest –, prav tako pa državljanom omogoča, da tožijo vsakogar, ki ženski pomaga opraviti splav.

“Prebivalcem Oklahome sem obljubil, da bom kot guverner podpisal vsako zakonodajo, ki zagovarja življenje, ki se bo znašla na moji mizi, in obljubo danes ponosno izpolnjujem,” je ob podpisu zakonodaje sporočil Stitt. Republikanski guverner je maja že podpisal zakon, ki po zgledu Teksasa prepoveduje abortus po šestem tednu nosečnosti in možnost tožb državljanov.

Klinike v Oklahomi, kjer je možno opraviti splav, so z delom v veliki meri prenehale že v petek, saj so pričakovale podpis zakona.

Oklahoma je ena od držav ZDA, kjer v pričakovanju odločitve vrhovnih sodnikov glede pravice do splava, ki bo, sodeč po osnutku, ki je predčasno pricurljal v javnost, zavrnila odločitev vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade. Ta od leta 1973 predstavlja zakonodajno podlago za zagotavljanje pravice do izbire za splav v ZDA. Z zavrnitvijo te sodbe bo odločanje o zagotavljanju abortusa povsem prepuščeno posameznim zveznim državam, pri čemer tiste, kjer vladajo republikanci, že napovedujejo uvedbo omejitev oziroma prepovedi abortusa. Takih naj bi bilo vsaj 26 zveznih držav.

ZDA
PROFIMEDIA

Nevladna organizacija, ki se ukvarja z reproduktivnimi pravicami in zdravjem, Center for Reproductive Rights, je že napovedala, da bo najnovejši zakon, ki ga je podpisal oklahomski guverner, skušala blokirati na sodišču. “Oklahoma je edina država v ZDA, ki je uspešno prepovedala abortus, medtem ko je Roe proti Wade še vedno v veljavi,” so komentirali. Nevladna organizacija American Civil Liberties Union (ACLU) je na Twitterju zapisala: “Kar se dogaja v Oklahomi, v Teksasu in po vsej državi, je krut napad na naše osebne svoboščine.”

Ženske iz Oklahome, pa tudi Teksasa bodo odslej (po šestem tednu nosečnosti) lahko umetno prekinile nosečnost le v okoliških zveznih državah – denimo v Kansasu, Novi Mehiki in Koloradu, dodaja Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje