V policijski raciji proti mamilarskim tolpam v brazilskih favelah vsaj 45 mrtvih

Svet 03. Avg 202309:40 0 komentarjev
Policijske racije v Braziliji
PROFIMEDIA

Minuli teden je brazilska policija v več favelah po državi izvedla policijsko racijo proti mamilarskim tolpam. V racijah je umrlo najmanj 45 ljudi.

V policijskih racijah proti mamilarskim tolpam v treh brazilskih zveznih državah je bilo od minulega tedna ubitih najmanj 45 ljudi, poroča britanski BBC. V zadnji operaciji v Rio de Janeiru je bilo po podatkih policije v spopadih z mamilarskimi tolpami v revnih naseljih na severu mesta ubitih najmanj deset ljudi.

Pred tem je v spopadih med petdnevno policijsko operacijo imenovano Ščit v zvezni državi Sao Paulo umrlo 16 ljudi. V severovzhodni zvezni državi Bahia pa so uradniki sporočili, da je bilo od petka ubitih 19 osumljencev.

Med operacijo v zvezni državi Sao Paulo, ki jo je policija začela, potem ko je bil v četrtek v obalnem mestu Guaruja ubit pripadnik posebnih policijskih enot, so aretirali 58 ljudi. Policija je po poročanju lokalnih medijev zasegla tudi 385 kilogramov mamil in več kosov orožja.

Minister kritiziral odziv policije

Brazilski pravosodni minister Flavio Dino je operacijo v Guaruji kritiziral in dejal, da odziv policije ni bil sorazmeren s storjenim kaznivim dejanjem. Guverner zvezne države Sao Paulo Tarcisio de Freitas pa je v torkovem intervjuju povedal, da sta bila v spopadih ubita tudi dva policista.

V Riu de Janeiru sta bila po poročanju lokalnih medijev v sredo med desetimi ubitimi tudi lokalni vodja trgovine z mamili in preprodajalec mamil. Med štirimi ranjenimi je bil tudi policist.

Policijske racije v Braziliji Policijske racije v Braziliji
PROFIMEDIA
Policijske racije v Braziliji Policijske racije v Braziliji
PROFIMEDIA
Policijske racije v Braziliji Policijske racije v Braziliji
PROFIMEDIA
Policijske racije v Braziliji Policijske racije v Braziliji
PROFIMEDIA

Policija dobila informacijo o srečanju šefov tolp

Operacijo je policija v favelah na območju predela Complexo da Penha sprožila, potem ko je dobila informacijo, da bo na območju potekalo srečanje šefov mamilarskih tolp. Zaradi obstreljevanja med policisti in člani mamilarskih tolp so na območju med drugim zaprli šole, tako da je doma ostalo 3200 otrok, nacionalna zdravstvena služba pa je prekinila hišne obiske pri bolnikih.

Institut Fogo Cruzado, ki obdeluje podatke o nasilju z orožjem v Braziliji, je policijske racije označil za “množične poboje”. Izpostavil je, da so jih samo v Rio de Janieru od začetka leta izvedli 33 in da je bilo pri tem ubitih 125 ljudi.

Brazilska policija je sicer pogosto tarča kritik nevladnih organizacij zaradi prekomerne uporabe nasilja. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je tako glede policijske racije v Guaruji ocenila, da je imela “jasne znake maščevanja za smrti policista”.

BBC poroča, da je tovrstno policijsko nasilje v Braziliji, predvsem v revnih mestnih predelih, imenovanih favele, pogost pojav, Rio de Janeiro pa je ena najbolj nasilnih brazilskih zveznih držav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!