V pričakovanju bitke za Herson ruske oblasti razširile evakuacijo prebivalstva

Svet 01. Nov 202210:18 > 13:59 6 komentarjev
Herson, Ukrajina
Plakat v Hersonu, ki pravi: "Odločitev je bila sprejeta. Herson je Rusija." Alexander Ermochenko/REUTERS

Oblasti na okupiranih območjih ukrajinskega regije Herson so sporočile, da nadaljujejo evakuacijo civilistov, kar pomeni, da bodo evakuirali tudi prebivalce levega brega reke Dneper. Ob tem so ponovile trditev, da bi lahko ukrajinska vojska napadla jez Kahovka, kar bi sprožilo poplave na tem območju. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je medtem zaradi obtožb o izdelavi umazane bombe začela z inšpekcijskimi pregledi v Ukrajini. Kljub odločitvi Moskve, da ustavi sodelovanje v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita, so iz ukrajinskih pristanišč danes izplule še tri tovorne ladje z žitom.

Ruske okupacijske sile so v mestu Herson na jugu Ukrajine danes začele evakuacijo dodatnih več tisoč prebivalcev zaradi nevarnosti raketnega napada ukrajinskih sil, ki na območju izvajajo ofenzivo. Proruski guverner mesta Vladimir Saldo je sporočil, da bodo evakuirali do 7.000 civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske okupacijske sile so minuli teden že sporočile, da so evakuirali okoli 70.000 prebivalcev z desnega brega reke Dneper, območja blizu frontne črte. Danes pa so začeli evakuacijo z levega brega reke, kjer naj bi obstajala možnost ukrajinskega raketnega napada. Ljudi bodo evakuirali v notranjost te ukrajinske regije, ki je med štirimi, ki si jih je Moskva septembra nezakonito priključila, ali pa v katero “drugo rusko regijo”, je povedal Saldo.

Že v ponedeljek je napovedal, da bo evakuacija ruski vojski omogočila vzpostavitev obrambe v tem 15-kilometrskem pasu na levem bregu reke. AFP navaja, da je s tem nakazal možnost, da bi ukrajinske sile lahko prečkale reko.

Od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija priključila septembra, je Herson verjetno strateško najpomembnejši, saj predstavlja edino kopensko pot do polotoka Krim, ki si ga je Moskva nezakonito priključila že leta 2014. Ukrajinske sile že nekaj tednov izvajajo ofenzivo za ponovno zavzetje regije in prodirajo z zahoda na vzhod.

V ukrajinski prestolnici Kijev so medtem dan po ruskih raketnih napadih obnovili oskrbo z vodo in električno energijo, je sporočil kijevski župan Vitalij Kličko. Ob tem je poudaril, da so v mestu še vedno načrtovane prekinitve oskrbe z električno energijo “zaradi precejšnjega primanjkljaja v elektroenergetskem sistemu po barbarskih napadih agresorja”. Zaradi obsežnih ruskih napadov na ukrajinsko infrastrukturo približno 80 odstotkov prebivalcev Kijeva ni imelo oskrbe z vodo, 350.000 domov pa je bilo brez elektrike.

Po podatkih ukrajinske vojske je Rusija včeraj izstrelila 55 manevrirnih raket in 22 protiletalskih raket S-300. Svetovalec ukrajinskega predsedstva Oleksij Arestovič je danes opozoril, da je šlo za “najbolj množične napade ruske vojske na našem ozemlju”. Kljub temu je pozdravil izboljšanje ukrajinske protiletalske obrambe, zaradi česar “uničenje ni bilo tako kritično, kot bi lahko bilo”. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je danes že napovedal nadaljevanje raketnih napadov na ukrajinsko infrastrukturo. Ti bi “učinkovito” uničili objekte in zmanjšalo vojaški potencial Ukrajine, je dejal na vojaškem srečanju v Moskvi.

donbas, vojna v ukrajini, rusija, vojak
PROFIMEDIA

Šojgu je tudi sporočil, da se danes začenja vpoklic novih ruskih vojakov na služenje vojaškega roka. Poudaril je, da jih ne bi smeli poslati na vojno območje in da jih bodo po koncu vojaškega roka poslali domov. Enako so ruskim nabornikom napovedovali tudi ob začetku ruskega napada na Ukrajino v februarju, nato pa se je izkazalo, da so se tam borili tudi naborniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Šojgu je tudi spomnil, da je delna mobilizacija 300.000 rezervistov končana in da jih 87.000 deluje na območju spopadov. V Kremlju pa so pojasnili, da ruski predsednik ne bo izdal odloka o koncu delne mobilizacije, saj da ni potreben.

Sicer pa so po včerajšnjih napadih na več ukrajinskih mest, ruske rakete ponoči poletele proti pristaniškemu mestu Mikolajev, ki leži blizu Hersona. V napadu je bila uničena polovica stanovanjske zgradbe, ubit pa je bil en prebivalec, poroča tiskovna agencija Reuters.

IAEA začenja preiskavo dveh lokacij v Ukrajini

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je sporočila, da je začela preiskavo dveh jedrskih lokacij v Ukrajini. Preiskava sledi ruskim obtožbam, da Kijev načrtuje uporabo umazane bombe. Kot je v ponedeljek sporočil vodja IAEA Rafael Grossi, bodo inšpektorji kmalu končali preglede, ki potekajo na povabilo ukrajinskih oblasti. Grossi namerava o rezultatih inšpekcijskih pregledov poročati še ta teden, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več o umazani bombi in njeni nevarnosti si preberite v prispevku Kaj je umazana bomba, o kateri zadnje dni govori Rusija?.

Iz Ukrajine izplule še tri ladje z žitom, Moskva zanika odstop od sporazuma

Kljub odločitvi Moskve, da ustavi sodelovanje v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita, so iz ukrajinskih pristanišč danes izplule še tri tovorne ladje z žitom, je sporočil koordinacijski center v Istanbulu.

Tovorna ladja
Yoruk Isik/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je na novinarski konferenci v ponedeljek zvečer zatrdil, da Moskva od sporazuma ni odstopila, temveč je le začasno prekinila njegovo izvajanje oziroma sodelovanje v njem. Kot razlog je navedel ogroženost humanitarnega koridorja. “Ukrajina mora zagotoviti, da varnost civilnih ladij ne bo ogrožena,” je še dejal Putin, ki je Kijev obtožil, da zlorablja varen pomorski koridor za napade na rusko črnomorsko floto na Krimu, poroča AFP.

Združeni narodi, Ankara in Kijev so se sicer v nedeljo dogovorili, da bodo kljub odločitvi Moskve nadaljevali izvoz ukrajinskega žita tudi brez zagotovil Rusije o prostem prehodu. O tem so obvestili tudi ruske predstavnike v skupnem koordinacijskem centru v Istanbulu. Moskva je nato v ponedeljek opozorila, da bi bilo nadaljnje izvajanje sporazuma brez njenega sodelovanja nevarno, saj ne more zagotoviti varnosti plovbe. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem izrazil pripravljenost Moskve, da izplača nadomestilo državam prejemnicam, ki bodo zaradi odločitve Rusije prejele manj žita.

Kot je danes sporočil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, se bo turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v prihodnjih dneh o obnovi sporazuma o izvozu žita po telefonu pogovarjal z ruskim in ukrajinskim kolegom Vladimirjem Putinom in Volodimirjem Zelenskim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje