Jemenski hutijevci napovedali stopnjevanje napadov na ladje v Rdečem morju

Svet 22. Feb 202411:36 > 22:29 0 komentarjev
Adenski zaliv
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V raketnem napadu ob obali Jemna je zagorela ladja. "Plovilo sta napadli dve raketi, kar je povzročilo požar na krovu," je sporočila britanska agencija za pomorsko varnost. Jemenski hutijevski uporniki so medtem napovedali, da bodo nadaljevali in še okrepili napade na ladje v Rdečem morju, ki jih izvajajo od novembra lani. Ladjarjem in zavarovalnicam so ob tem razposlali obvestilo o "prepovedi plovbe plovil, povezanih z Izraelom, ZDA in Veliko Britanijo," ob jemenskih obalah.

Ladja, ki je plula v Adenskem zalivu ob obali Jemna, je bila danes tarča raketnega napada, je sporočila britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO) in opozorila, da je na plovilu izbruhnil požar.

Ameriška vojska je medtem v sredo izvedla nove napade na položaje hutijevcev v Jemnu.

“Plovilo sta napadli dve raketi, kar je povzročilo požar na krovu,” je sporočil UKMTO in dodal, da se koalicijske sile odzivajo na incident. Tudi britanska družba za pomorska tveganja Ambrey je potrdila napad na tovorno ladjo, ki je v britanski lasti. Trgovskim ladjam je svetovala, naj se izogibajo ladji in ravnajo previdno.

ZDA so v sredo izvedle štiri napade na sedem hutijevskih manevrirnih raket, eno balistično raketo in en dron, ki so bili pripravljeni na izstrelitev proti Rdečemu morju, je danes na omrežju X zapisalo osrednje poveljstvo ameriških sil (Centcom). Ob tem je opozorilo, da so ti predstavljali neposredno grožnjo trgovskim plovilom in ladjam ameriške mornarice v regiji.

Tovorna ladja Rubymar
Tovorna ladja Rubymar (Foto: PROFIMEDIA)

Hutijevci so v ponedeljek sporočili, da so ob obali Jemna napadli tri plovila, in sicer v Veliki Britaniji registrirano ladjo Rubymar ter ameriški ladji Sea Champion in Navis Fortuna. Posadko ladje Rubymar so kmalu po napadu evakuirali v Džibuti, je danes sporočil Roy Khoury, izvršni direktor podjetja Blue Fleet Group, ki upravlja z ladjo.

Tiskovni predstavnik hutijevske vojske je po napadu na ladjo sporočil, da je ta utrpela “katastrofalno škodo in da ji grozi potopitev”, kar pa je Khoury zanikal. Dodal je še, da bodo tudi ladjo v prihodnjih dneh odvlekli v Džibuti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška vojska je nato danes sporočila še, da je zjutraj na območju sestrelila šest brezpilotnih letalnikov hutijevcev, ki so bila usmerjena proti vojaškim ladjam zavezniških sil.

Hutijevci napovedali nadaljevanje napadov

“Operacije v Rdečem in Arabskem morju, ožini Bab al Mandab in Adenskem zalivu so učinkovite, se nadaljujejo in stopnjujejo,” je v televizijskem nagovoru v živo dejal vodja hutijevcev Abdul Malik al Huti, na svojih spletnih straneh poročata agencija Reuters in katarska televizija Al Jazeera.

Hutijevci tako napovedujejo nadaljevanje in stopnjevanje napadov na tovorne ladje v Rdečem morju, ki jih izvajajo od novembra lani, pri čemer se sklicujejo na solidarnost s palestinskim ljudstvom v Gazi, ki se sooča z intenzivnimi napadi izraelskih oboroženih sil.

“Vztrajamo pri izpolnjevanju svojih verskih, moralnih in humanitarnih dolžnosti do palestinskega ljudstva in pri obrambi Jemna spričo ameriško-britanske agresije, naše vojaške operacije pa se ne bodo ustavile, dokler se agresija in obleganje Palestincev na območju Gaze ne odpravi,” so sporočili.

Foto: PROFIMEDIA

Ob tem so jemenski uporniki ustanovili poseben center za usklajevanje operacij in prek njega razposlali svoje prvo uradno sporočilo ladjarjem in zavarovalnicam o prepovedi plovbe za plovila, povezana z Izraelom, ZDA in Veliko Britanijo, poročata Reuters in Al Jazeera.

“Ladjam, ki so v celoti ali delno v lasti izraelskih posameznikov ali subjektov, plovilom, ki plujejo pod izraelsko zastavo, ali so v lasti ameriških ali britanskih posameznikov oziroma plujejo pod njihovo zastavo, je prepovedan vstop v Rdeče morje, Adenski zaliv in Arabsko morje,” so sporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!