Nov napad hutijevcev: v Adenskem zalivu napadli britansko ladjo

Svet 15. Feb 202414:13 > 20:06 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA)

Jemenski hutijevski uporniki so danes v Adenskem zalivu streljali na britansko ladjo. Hutijevci trdijo, da je šlo za neposreden zadetek, britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO) pa je sporočila, da je ladja po eksploziji v njeni neposredni bližini varno nadaljevala pot. Ameriška vojska je medtem sporočila, da je januarja zasegla iransko pošiljko orožja, ki je bila namenjena jemenskim hutijevskim upornikom. V njej se je skrivalo več kot 200 paketov.

“Izvedli smo vojaško operacijo, katere tarča je bila britanska ladja, ki je plula po Adenskem zalivu,” je danes v objavi na družbenih omrežjih sporočil tiskovni predstavnik hutijevcev Jahja Sari, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Trdil je, da je šlo za neposreden zadetek.

Britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO) je že pred tem poročala o “eksploziji v neposredni bližini” ladje v Adenskem zalivu, pri tem pa sporočila, da je plovilo varno odplulo naprej. Varnostno podjetje Ambrey je prav tako potrdilo, da je bila ladja tarča napada, ki pa naj bi povzročil le manjšo škodo zaradi udarca šrapnela v cev dizelskega generatorja.

Hutijevci pa so danes prav tako poročali o več ameriških napadih v provinci Hodejda ob obali Rdečega morja. Njihov vodja Abdel Malik al Huti je ob tem v javnem nagovoru dejal, da so oborožene sile ZDA ta teden skupno izvedle okrog 40 napadov na položaje jemenskih upornikov. Ponovil je, da jih tovrstni napadi ne bodo odvrnili od napadanja ladij ob obalah Jemna, kar bodo po besedah Al Hutija počeli, dokler ne bo doseženo premirje v Gazi. Ob tem je vodja hutijevcev posvaril članice EU, naj se ne vmešavajo v konflikt v Rdečem morju, ker se jih ta ne tiče.

ZDA zasegle pošiljko iranskega orožja

Ameriška mornarica medtem sporočila, da so 28. januarja v Arabskem morju “zasegli napredno konvencionalno orožje, ki izvira iz Irana in je bilo namenjeno na območja v Jemnu, ki jih nadzorujejo hutijevci.

Dodali so, da je pošiljka vsebovala več kot 200 paketov s sestavnimi deli za rakete, eksplozivi in drugimi napravami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je še en primer zlonamernega delovanja Irana v regiji. Še naprej dobavljajo napredno konvencionalno orožje hutijevcem in s tem ogrožajo varnost mednarodnega ladijskega prometa ter prost pretok trgovine,” je dejal poveljnik Centcoma, general Michael Erik Kurilla.

Hutijevci v Rdečem morju
Hutijevci v Rdečem morju (Foto: Houthi Military Media via REUTERS)

Hutijevci že od novembra napadajo ladje v Rdečem morju

Jemenski hutijevski uporniki sicer že od novembra lani napadajo ladje v Rdečem morju, pri čemer trdijo, da napade izvajajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki se soočajo s silovitim bombardiranjem izraelskih sil.

Na napade hutijevcev so se odzvale oborožene sile ZDA in Velike Britanije, ki v zadnjem času izvajajo povračilne zračne napade na položaje upornikov v Jemnu. Situacijo v tej državi na jugu Arabskega polotoka, ki se sooča z resno humanitarno krizo in še vedno trajajočo državljansko vojno, ki se je začela leta 2014, je sicer v sredo obravnaval tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Predstavniki več držav so pozvali hutijevske upornike, naj prenehajo z napadi na ladje v Rdečem morju, posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN za Jemen Hans Grundberg pa je posvaril pred eskalacijo razmer v že tako razdejani državi, ob tem pa vse udeležene pozval k nadaljevanju mirovnih pogajanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!