V Romuniji našli nove ostanke ruskih dronov

Svet 13. Sep 202321:47 4 komentarji
Romunija
Romunski vojaki so v okolici kraja Plauru na vzhodu države blizu meje z Ukrajino odkrili dele drona. (Foto: PROFIMEDIA)

Zveza Nato je sporočila, da so na območju Romunije že tretjič našli ostanke ruskih dronov. Tiskovni predstavnik zavezništva Dylan White je ob tem poudaril, da Nato nima nobenih informacij, ki bi kazale na nameren napad Rusije na ozemlje članice.

Dejal je še, da je romunski veleposlanik pri Natu zaveznike obvestil o nenehnih ruskih napadih na ukrajinsko pristaniško infrastrukturo v bližini Romunije. Seznanil jih je tudi z že tretjim odkritjem ostankov brezpilotnih letalnikov, podobnih tistim, ki jih uporablja Rusija.

Romunski vojaki so v soboto v okolici kraja Plauru na vzhodu države blizu meje z Ukrajino odkrili dele drona, Bukarešta pa je v nedeljo sporočila, da je protestirala pri ruski vladi. Ostanke brezpilotnega letala so na tem območju blizu ukrajinskega pristanišča Izmail na Donavi odkrili tudi v začetku prejšnjega tedna.

Romunski predsednik Klaus Iohannis in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg sta se o razmerah konec tedna pogovarjala po telefonu. Stoltenberg je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal, da nič ne kaže na to, da bi nameravali napasti Nato, da pa napadi destabilizirajo razmere.

Romunija je po večkratnih ruskih napadih na ukrajinska pristanišča in infrastrukturo ob Donavi okrepila nadzor in varovanje svojega zračnega prostora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje