V Seulu bodo zahtevali izročitev “kralja kriptovalut”

Svet 24. Mar 202312:20 0 komentarjev
Kwon Do-hyung
PROFIMEDIA

Pristojni organi v Južni Koreji bodo od Črne gore zahtevali izročitev pobeglega kripto trgovca Doja Kvona. Slednjega so v četrtek aretirali v Podgorici, ko so ga zalotili s ponarejenimi dokumenti iz Kostarike. Kvona obtožujejo milijardnih goljufij pri poslovanju s kriptovalutami.

Južna Koreja bo zahtevala izročitev pobeglega kripto podjetnika Doja Kvona, ki so ga prijeli v Črni gori, v domovini pa je obtožen milijardnih goljufij pri poslovanju s kriptovalutami, je danes sporočilo tožilstvo v Seulu. Kvon se sicer tudi v ZDA sooča z več obtožbami, vključno z goljufijami z vrednostnimi papirji, blagom in žično goljufijo.

Črnogorske oblasti so 31-letnega Kvona skupaj s še enim južnokorejskim državljanom aretirale na letališču v Podgorici, ko sta se s ponarejenimi dokumenti iz Kostarike želela vkrcati na let za Dubaj, je v četrtek sporočilo črnogorsko notranje ministrstvo in dodalo, da so kripto podjetnika prijeli na podlagi južnokorejskega naloga.

“Kvon Do-hjung in Han Čang-joon sta bila pridržana (…) zaradi kaznivega dejanja ponarejanja dokumentov,” je navedlo ministrstvo. Iz Podgorice so danes sporočili tudi, da so proti državljanoma Južne Koreje podali kazensko ovadbo.

Pri pregledu njune prtljage so našli tudi potne listine iz Belgije, ki so bile prav tako ponarejene, in Južne Koreje. Policija jima je zasegla tri prenosne računalnike in pet mobilnih telefonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južnokorejske oblasti so nalog za aretacijo Kvona izdale septembra lani, in sicer zaradi kaznivega dejanja “hudodelskega združevanja”. Konec leta so trdile, da se skriva v Srbiji. “Južnokorejsko tožilstvo bo sprejelo ukrepe za vrnitev Kvona Do-hjunga v domovino. Delamo na postopku,” je po prijetju kripto podjetnika sporočila tiskovna predstavnica tožilstva v Seulu.

Južna Koreja je članica večstranske evropske konvencije o izročitvi, ki olajšuje izročitev med državami članicami, njena podpisnica pa je tudi Črna gora, je v izjavi sporočilo južnokorejsko ministrstvo za pravosodje.

Kvon je soustanovitelj in izvršni direktor družbe s področja kriptovalut Terraform Labs, po propadu katere so ga skupaj s še petimi drugimi osebami maja 2022 v domovini obtožili goljufije in implozije digitalnih valut. Podjetje s sedežem v Singapurju je stalo za kripto kovancema terraUSD in luna. Oba kovanca sta v maju v nekaj dneh izgubila velik del svoje vrednosti, s čimer sta s trga kriptovalut izbrisala več deset milijard evrov vrednosti. Številni vlagatelji so zaradi tega izgubili življenjske prihranke.

Kmalu po prijetju so Kvona tudi v ZDA obtožili v osmih točkah obtožnice, vključno z goljufijami z vrednostnimi papirji, blagom, žično goljufijo oziroma finančno goljufijo, ki vključuje uporabo telekomunikacij ali informacijske tehnologije. Točke obtožnice so izrekli na podlagi tožbe, ki jo je pred mesecem dni vložila ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo, navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!