V Singapurju prvič po skoraj 20 letih usmrtili žensko

Črna kronika 28. Jul 202306:45 0 komentarjev
PROFIMEDIA

V Singapurju so prvič po skoraj 20 letih usmrtili žensko. Gre za 45-letnico, pri kateri so pred leti našli 30 gramov heroina.

V Singapurju so v petek prvič po skoraj 20 letih usmrtili žensko, ki je bila leta 2018 obsojena zaradi posedovanja 30 gramov heroina, piše BBC. Ženska je na sojenju sicer priznala, da je drogo preprodajala.

To je bila druga usmrtitev, povezana z drogami, v zadnjih treh dneh – in petnajsta od marca lani. Singapur ima sicer eno najstrožjih zakonodaj glede prepovedanih drog.

Smrtna kazen grozi pa vsem, ki preprodajajo več kot 15 gramov heroina ali 500 gramov marihuane, še piše BBC. Aprila letos so usmrtili tudi moškega, ki je bil vpleten v prodajo enega kilograma marihuane, sicer se te nikoli ni dotaknil, je pa prek svojega mobilnega telefona usmerjal njeno prodajo.

Zadnjo žensko so zaradi tihotapljenja prepovedanih substanc usmrtili leta 2004. Po podatkih singapurske skupine za človekove pravice Transformative Justice Collective pa na usmrtitev trenutno čaka še ena ženska, piše BBC. Oblasti trdijo, da je zaradi tako stroge zakonodaje Singapur varna država in da jo podpira velika večina državljanov. Medtem nasprotniki smrtne kazni, predvsem nevladne organizacije za človekove pravice, to zavračajo, in trdijo, da ni nobenih dokazov, da bi tako stroga kazen vplivala na manjšo porabo in dostopnost drog.

Amnesty International sicer še navaja, da imajo poleg Singapurja tako stroge zakone še v Iranu, Savdski Arabiji in na Kitajskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!