V Sofiji napadli konvoj državnega tožilca

Svet 01. Maj 202319:00 0 komentarjev
Ivan Gešev
Ivan Gešev (na sliki levo) Vir: PROFIMEDIA

Na poti v bolgarsko prestolnico so napadli konvoj bolgarskega državnega tožilca Ivana Geševa. Tik ob cesti, po kateri se je peljal konvoj, je odjeknila močna eksplozija, ki pa ni poškodovala nikogar.

Konvoj, v katerem se je peljal bolgarski generalni državni tožilec Ivan Gešev, je bil po navedbah oblasti tarča napada. Ko je bil konvoj avtomobilov okrog 11.30 po lokalnem času na poti v Sofijo, je ob cesti odjeknila močna eksplozija. Poškodovanih ni bilo, tožilstvo pa navaja, da je šlo za “poskus atentata”.

Eksplozivno sredstvo je bilo enakovredno eksplozivu TNT, poleg tega pa je vsebovalo kovinske delce, je novinarjem povedal namestnik tožilca, Borislav Sarafov. Natančno zvrst eksploziva sicer še ugotavljajo, je pa tožilstvo že sprožilo teroristično preiskavo incidenta.

“To je bil profesionalno pripravljen napad in očitno tudi dobro izveden,” je dejal Sarafov in dodal, da so jo Gešev in njegova družina brez poškodb odnesli le po sreči. Prepričan je, da je bil generalni državni tožilec tarča poskusa umora, ne le zastraševanja.

Gešev je generalni državni tožilec postal leta 2019, še v času tretjega in doslej zadnjega mandata tedanjega premierja Bojka Borisova. Njegovi nasprotniki in protestniki, ki so se na ulice v znak protesta proti domnevni korupciji množično zgrinjali leta 2020, so pozivali tudi k odstopu Geševa.

Med drugim je bil deležen obtožb, da ščiti tiste na oblasti in spodkopava prizadevanja za razkrivanje in kaznovanje korupcije, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Množični protesti so sicer takrat prinesli konec dolgoletnemu vladanju Borisova, a se je država nato ujela v spiralo ponavljajočih se volitev. Tudi danes Bolgarija ostaja razdeljena, saj že pete volitve v dveh letih v začetku aprila niso prinesle jasnega rezultata in izhoda iz politične slepe ulice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!