V Španiji aretacije zaradi mamil: “Razmere alarmantne in brez nadzora”

Svet 10. Feb 202419:56 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Španska civilna garda je danes prijela osem ljudi, potem ko je čoln trgovcev z mamili v petek med pregonom zadel patruljno ladjo, pri čemer sta umrla dva pripadnika civilne garde. Državna tožilka v Cadizu Ana Villagomez, pristojna za obravnavo tihotapljenja mamil, je razmere opisala kot "alarmantne in brez nadzora". Javnost celo notranjega ministra poziva k odstopu.

Incident, v katerem sta bila poškodovana tudi dva policista, se je zgodil v pristanišču Barbate blizu Cadiza, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po dogodku so prijeli osem osumljencev, poklicno združenje civilne garde AUGC pa je incident označilo za “morilski napad”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Incident se je zgodil v petek zvečer, ko je policijski čoln s šestimi ljudmi na krovu opravljal pregled. Poleg ubitih pripadnikov civilne straže sta bila huje poškodovana dva policista, ki so ju odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Državna tožilka v Cadizu Ana Villagomez, pristojna za obravnavo tihotapljenja mamil, je razmere opisala kot “alarmantne in brez nadzora”.

Na območju je ogromno čolnov, ki jih uporabljajo mamilarske tolpe in trgovci z ljudmi tako rekoč nemoteno, je dejala za tiskovno agencijo Europa Press.

Dogodek je sprožil veliko ogorčenje javnosti, združenje AUGC pa je notranjega ministra Fernanda Grande-Marlaske pozvalo k odstopu. Obtožujejo ga, da ni zagotovil dovolj sredstev za boj proti trgovini z mamili.

Grande-Marlaska je danes obiskal prizorišče in dogodek označil za atentat. Obljubil je “ničelno toleranco” v prizadevanjih za zaustavitev trgovine z mamili.

Premier Pedro Sanchez je v objavi na omrežju X zapisal, da globoko obžaluje smrti, medtem ko je kraljeva družina države na družbenem omrežju sporočila, da je globoko užaloščena.

Španija je glavna tranzitna točka za narkotike, ki prihajajo v Evropo iz Severne Afrike. V morju pred Cadizom pa večkrat prihaja do incidentov s trgovci z mamili ter večjih zasegov mamil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!