V Španiji našli truplo ruskega pilota, ki je lani pobegnil v Ukrajino

Svet 20. Feb 202417:28 0 komentarjev
Maksim Kuzminov
Maksim Kuzminov (Foto: PROFIMEDIA)

Ruskega vojaškega pilota Maksima Kuzminova, ki je avgusta lani s helikopterjem prebegnil v Ukrajino, so našli mrtvega v Španiji, je potrdila ukrajinska obveščevalna služba. Ločeno je španska policija sporočila, da je bil ruski pilot, ki je v državi živel z ukrajinskim potnim listom in najverjetneje pod lažnim imenom, ustreljen. Morebitna vpletenost Rusije v smrt pilota ni pojasnjena, vodja ruske zunanje obveščevalne službe pa je o Kuzminovu dejal, da je "izdajalec in zločinec", ki je postal "moralno truplo".

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba GUR je v ponedeljek potrdila, da je pilot Maksim Kuzminov, ki je avgusta lani s svojim helikopterjem Mi-8 priletel v Ukrajino, umrl v Španiji, pri čemer vzroka smrti ni navedla.

Tiskovni predstavnik GUR je za časnik Ukrajinska Pravda ob potrditvi njegove smrti pojasnil, da se je Kuzminov odločil, da se bo preselil v Španijo, čeprav so mu ponudili, da ostane v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španska policija pa je sporočila, da gre pri moškem, ki je bil ustreljen v Španiji, za truplo ruskega pilota helikopterja, ki je lani prebegnil v Ukrajino. Policija identitete moškega, ki je bil pretekli teden ubit blizu Alicanteja, sicer ni objavila, poroča BBC. Španske oblasti domnevajo, da je umorjeni v Španiji živel pod lažnim imenom. V času smrti je imel po navedbah virov pri sebi dokumentacijo, ki ga je identificirala kot 33-letnega ukrajinskega državljana, vendar njegovo identiteto še preiskujejo.

Po poročanju španske tiskovne agencije EFE so truplo s šestimi naboji našli v garaži v stanovanjskem območju v mestu Villajoyosa, kamor se je Kuzminov preselil po prejemu ukrajinskega državljanstva. Kot je pojasnil na novinarski konferenci lani septembra, se je za to odločil, ker nasprotuje vojni v Ukrajini.

Ruski helikopter, s katerim je Maksim Kuzminov avgusta 2022 prebegnil v Ukrajino
Ruski helikopter, s katerim je Maksim Kuzminov avgusta 2022 prebegnil v Ukrajino (Foto: PROFIMEDIA)

“Kuzminov je moralno truplo”

Vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin pa je danes izjavil, da je prebegli ruski pilot “izdajalec in zločinec”, ki je od trenutka, ko je načrtoval svoje dejanje, postal “moralno truplo”, poročajo ruski mediji.

Nariškin pri tem ni ne potrdil ne zanikal morebitne vpletenosti Rusije v njegovo smrt. Oktobra lani je sicer ruska državna televizija poročala, da je ruska obveščevalna služba dobila ukaz, da odstrani Kuzminova, dodaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!