V Španiji po letu in pol znova pogovori o rešitvi katalonske krize

Svet 15. Sep 202119:04 0 komentarjev
katalonija, protesti
Albert Gea/REUTERS

Po letu in pol sta katalonska in španska vlada danes uradno obnovili pogajanja o rešitvi krize, ki je nastopila zaradi poskusa odcepitve Katalonije oktobra 2017.

Predsednik Katalonije Pere Aragones je v vladni palači v Barceloni sprejel španskega premierja Pedra Sancheza, nato pa je ob navzočnosti več ministrov sledilo določanje časovnice za pogovore v naslednjih mesecih.

Pričakovati je zahtevna pogajanja, saj katalonska stran pod vodstvom Aragonesa vztraja pri novem referendumu o neodvisnosti najbogatejše španske regije. Druga zahteva katalonske vlade je amnestija za vse vpletene v poskus razglasitve neodvisnosti Katalonije od Španije po referendumu leta 2017, ki so ga izvedli kljub prepovedi Madrida. Sanchezova vlada obe zahtevi zavrača.

To soboto, na katalonski nacionalni praznik diada, je za neodvisnost na ulicah Barcelone znova protestiralo na desettisoče ljudi. Po navedbah separatističnega civilnodružbenega gibanja ANC naj bi se jih zbralo kar okoli 400.000, medtem ko je policija njihovo število ocenila na 108.000.

Levo usmerjena španska vlada želi konflikt rešiti z dialogom in je junija kljub številnim kritikam s strani konservativne opozicije pomilostila devet separatističnih voditeljev, ki so bili leta 2019 obsojeni na večletne zaporne kazni. Ta ukrep je bil po besedah Sancheza nujen za “ponovno vzpostavitev sloge in sobivanja”.

Španska in katalonska vlada sta se na pogovorih za rešitev katalonskega vprašanja sestali že februarja lani, a so ti zaradi pandemije covida-19 in nesoglasij med stranema zastali.

katalonija, protesti katalonija, protesti
Albert Gea/REUTERS
katalonija, protesti katalonija, protesti
Albert Gea/REUTERS
katalonija, protesti katalonija, protesti
Albert Gea/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!