Katalonski separatisti znova brez imunitete

Svet 30. Jul 202118:20
Delite:
Carles Puigdemont
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont in dva njegova sodelavca v boju za neodvisnost Katalonije so izgubili sodno bitko za ohranitev svoje imunitete evropskih poslancev. Podpredsednik Sodišča EU je namreč zavrnil njihovo prošnjo za izdajo začasne odredbe o ponovni dodelitvi imunitete, ki jim jo je Evropski parlament odvzel marca.

Podpredsednik Sodišča EU je tako razveljavil odločitev istega sodišča z 2. junija letos. Takrat je namreč sodišče v Luksemburgu Carlesu Puigdemontu in nekdanjima katalonskima ministroma Toniju Cominu in Clari Ponsati politično imuniteto začasno vrnilo do sprejetja končne odločitve glede njihove pritožbe.

Trojica namreč pred najvišjim sodiščem EU izpodbija marčevsko odločitev Evropskega parlamenta z argumentom, da jim v Španiji grozi zapor, kar bi jim preprečilo izvrševanje njihovega mandata izvoljenih evropskih poslancev.

Končno odločitev sodišče je pričakovati enkrat jeseni, do takrat pa bodo Puigdemont, Comin in Ponsatijeva očitno brez imunitete in tako po pisanju španskega dnevnika El Pais v nevarnosti, da pristanejo v rokah Španije. Špansko vrhovno sodišče lahko namreč zdaj znova zahteva njihovo izročitev oziroma aktivira evropski zaporni nalog.

Trojica lahko znova zaprosi za začasno vrnitev imunitete

Sodišče EU je sicer v obrazložitvi svoje odločitve izpostavilo, da zaenkrat ni prav nobenega razloga za predpostavko, da bi Belgija ali katera druga članica EU trojico izročila Španiji. Če bi se to spremenilo in bi izročitev postala verjetna, pa lahko znova zaprosijo za začasno vrnitev imunitete.

Španija omenjenim politikom očita vstajništvo po poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije z izvedbo referenduma oktobra 2017, ki je bil po oceni Madrida neustaven. Poleg tega sta Puigdemont in Comin obtožena še zlorabe javnih sredstev. Puigdemont in Comin sta se leta 2017 pred pregonom v Španiji zatekla v Belgijo, medtem ko je Ponsatijeva odšla na Škotsko. Kasneje so bili leta 2019 izvoljeni v Evropski parlament. Belgija izročitev Španiji zavrača, vprašanje pa je, kako bi ravnala kakšna druga država.

Komentari

Vaš komentar