V Španiji ponovno odprli preiskavo vohunjenja s programsko opremo Pegasus

Svet 23. Apr 202420:14 0 komentarjev
Pedro Sanchez
Foto: Juan Medina/REUTERS

V Španiji so ponovno odprli preiskavo domnevnega vohunjenja za španskim predsednikom vlade Pedrom Sanchezom in njegovimi ministri s programsko opremo Pegasus.

Špansko pravosodje je ponovno odprlo preiskavo domnevnega vohunjenja s programsko opremo Pegasus izraelskega podjetja NSO Group na mobilnih telefonih premierja Pedra Sancheza in več ministrov njegove vlade, je danes sporočilo pristojno sodišče. Lani so namreč primer zaradi pomanjkanja sodelovanja izraelske vlade začasno zaključili.

Sodnik je preiskavo ponovno odprl, potem ko je od francoskih pravosodnih organov prejel dokumente po preiskavi leta 2021 o domnevnih vdorih z opremo Pegasus v telefone novinarjev, odvetnikov, javnih osebnosti, ministrov in poslancev. Po njegovem mnenju bi primerjava primerov lahko omogočila napredek tudi v preiskavi v Španiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vohunska afera je sicer v Španiji izbruhnila že aprila 2022, ko je kanadski raziskovalni laboratorij Citizen Lab razkril, da je bil na mobilne telefone 60 posameznikov, povezanih s katalonskim separatističnim gibanjem, nameščen omenjen program. Vohunjenje naj bi se pričelo po spornem referendumu o neodvisnosti Katalonije leta 2017, ki ga je Madrid razglasil za nezakonitega.

Afera se je dodatno poglobila, ko je vlada razkrila, da je bil program leta 2021 aktiviran tudi na telefonih premierja Sancheza, obrambne ministrice Margarite Robles, notranjega ministra Fernanda Grande-Marlaske in ministra za kmetijstvo Luisa Planasa.

Program Pegasus deluje tako, da pametne telefone spremeni v žepne vohunske naprave ter omogoči dostop do sporočil, fotografij, kamere in lokacije tarče. Programska oprema se je leta 2021 znašla v središču pozornosti, potem ko je več medijev v skupni preiskavi poročalo, da jo vlade uporabljajo za vohunjenje za aktivisti, novinarji, odvetniki in politiki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!