V Španijo prispeli prvi sodelavci EU, Češka zaključila evakuacijo

Svet 19. Avg 202113:34 > 18:24 0 komentarjev
Nacho Doce/REUTERS

Ponoči je iz Kabula v Madrid priletelo prvih 106 sodelavcev delegacije EU in članov njihovih družin. Zdaj jih bodo prerazporedili po drugih državah Unije. Češka vlada pa je danes sporočila, da so uspešno zaključili evakuacijo svojih državljanov in afganistanskih sodelavcev iz Afganistana.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je sporočil, da je v Madrid prispela prva skupina 106 afganistanskih sodelavcev in članov njihovih družin EU, ki naj bi jih kasneje porazdelili po drugih članicah EU. “Upajmo, da bo ta porazdelitev delovala in da ne bomo ponovno pokazali naših razlik in se prerekali, kdo bo poskrbel za te ljudi,” je opozoril Borrell.

Borrell, ki je sodeloval v razpravi Evropskega parlamenta o Afganistanu, je dogajanje v tej državi po vrnitvi talibanov označil za katastrofo in “nočno moro”. Po njegovih besedah je to “katastrofa za ljudi Afganistana, za zahodne vrednote in verodostojnost ter za razvoj mednarodnih odnosov”.

Ob tem je ponovil, kar je povedal že po torkovem izrednem sestanku zunanjih ministrov EU, in sicer da je bil eden od ciljev v Afganistanu gradnja sodobne države. Dejal je tudi, da si bomo morali glede na to, kar se je zgodilo v Afganistanu, zastaviti nekaj težkih vprašanj. “Nihče ni tega pričakoval, mislim, da tudi talibani tega niso pričakovali,” je povedal in dodal, da bomo morali potegniti nauk “iz tega neuspeha misije gradnje države”.

V Afganistanu ostaja še kakih 300 sodelavcev delegacije EU, ki skušajo doseči letališče v Kabulu in priti na enega od letal držav EU. Ta številka bi lahko narasla in bi vključevala tudi tiste, ki so v preteklosti delali za EU, denimo zagovornike človekovih pravic in pravic žensk ter druge, ki so v nevarnosti. “Skušali bomo omogočiti odhod čim več ljudem, a ne moremo rešiti vseh Afganistancev,” je dejal Borrell.

Afganistanski begunci
Juan Medina/REUTERS

Češka zaključila evakuacijo

Češka vlada je danes sporočila, da so uspešno zaključili evakuacijo svojih državljanov in afganistanskih sodelavcev iz Afganistana. “Vse, ki smo jih hoteli rešiti, smo rešili,” je sporočil premier Andrej Babiš. Na varno so prepeljali skoraj 200 ljudi, od tega 170 Afganistancev.

Čehi so iz Kabula opravili tri polete. Ob čeških državljanih so na varno prepeljali tudi afganistanske sodelavce in njihove družinske člane, ki so zaprosili za zaščito pred talibanskim režimom.

Eden od čeških pilotov je ob tem opisal kaotično stanje na kabulskem letališču, kjer potekajo evakuacije iz Afganistana. Letalski promet si urejajo kar letala sama po radijski zvezi. Pristajanje na letališču poteka “na lastno odgovornost”. Nadzorni stolp nima radarja. “Kapo dol vsem pilotom, ki so bili tam,” je dejal neimenovani češki vojaški pilot.

Češka je v vojaškem sodelovanju v Afganistanu v okviru zveze Nato zabeležila 14 smrtnih žrtev.

ZDA iz Afganistana prepeljale že 7000 ljudi

ZDA so iz Afganistana od sobote z letali prepeljale okoli 7000 ljudi, ki bežijo pred talibani, je danes na tiskovni konferenci Pentagona sporočil ameriški general Hank Taylor. Zmogljivosti še dodatno povečujejo, tudi prisotnost ameriških vojakov, ki skrbijo za varnost na letališču v Kabulu. Tam jih je 5200, je povedal.

Ameriški vojaki so zavarovali več dostopnih poti, da bi izboljšali dostop številnim Afganistancem, ki želijo pobegniti pred talibani, je povedal Taylor. Skupno so ZDA od konca julija iz Afganistana prepeljale že okoli 12.000 ljudi, večino od sobote, ko so zaradi bližanja talibanov začeli povečevati evakuacijska prizadevanja, je pojasnil general.

Samo v zadnjih 24 urah je v Kabulu pristalo 13 velikih vojaških transportnih letal tipa C-17, 12 pa jih je odletelo in s seboj odpeljalo več kot 2000 ljudi. Administracija predsednika Joeja Bidna je zagotovila, da bodo iz Afganistana umaknili vse ameriške državljane in kar se da veliko Afganistancev, ki so sodelovali z Američani in zahodnimi silami, ker se bojijo maščevanja talibanov.

evakuacija, kabul, afganistan
Victor Mancilla/Handout via REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!