V spopadih ubili voditelja Islamske države

Islamska država
PROFIMEDIA

V boju s sovražnikom je bil ubit voditelj skrajne islamistične skupine Islamska država Abu al Hasan al Hašemi al Kuraši. Islamska država, bistveno oslabljena v primerjavi s preteklimi leti, je za tem že dobila novega šefa.

Skrajna sunitska skupina Islamska država je danes prek Telegrama sporočila, da je bil njihov voditelj Abu al Hasan al Hašemi al Kuraši ubit med spopadi s sovražnimi silami, pri čemer pa okoliščin in datuma smrti niso navedli. Vodenje skupine je že prevzela nova oseba, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi vodja Islamske države je postal Abu al Husein al Huseini al Kuraši, je sporočil tiskovni predstavnik skrajne skupine, ob tem pa pozval k lojalnosti novemu vodji. Priimek Kuraši je sicer povezan s plemenom preroka Mohameda, iz katerega morajo izhajati vsi voditelji Islamske države.

Islamska država je poleti 2014 prevzela nadzor nad velikim delom območij na severu Iraka in razglasila kalifat, ki je vključeval tudi območja v Siriji. Marca 2019 je bila skupina vojaško poražena, vendar pa je še vedno aktivna v številnih državah na Bližnjem vzhodu, kjer njeni pripadniki še naprej izvajajo smrtonosne napade. Poleg pokojnega voditelja sta bila ubita tudi njegova predhodnika. Abu Ibrahim al Kuraši je bil ubit v začetku letošnjega leta, Abu Bakr al Bagdadi pa oktobra leta 2019.

Izguba še enega voditelja ne pomeni, da je s skrajno skupino konec, “a je za zdaj senca nekdanje različice sebe”, je po navedbah tiskovne agencije Reuters dejal Hasan Hasan, avtor knjige o Islamski državi. “Nimajo več ikoničnih, karizmatičnih voditeljev, in nedavno niso izvedli večjih napadov,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje