V Srbiji strelski obračun med dvema skupinama prebežnikov

Svet 25. Nov 202213:29 > 14:10 0 komentarjev
Srbija, streljanje
Zajem zaslona/Youtube/@MUP Republike Srbije

Na ulicah Horgoša na skrajnem severu Srbije je po poročanju lokalnih medijev v četrtek zvečer prišlo do strelskega obračuna med dvema skupinama prebežnikov, ki se je nadaljeval še ponoči. Ob posredovanju varnostnih sil je bilo pridržanih več oseb, 20-letnik pa je bil med spopadi dvakrat ustreljen v prsi, poroča Radiotelevizija Vojvodine.

Pripadniki ministrstva za notranje zadeve so v kraju, ki se nahaja nedaleč od srbsko-madžarske meje, začeli s preiskavo dogodka. Kot navaja RTV Vojvodine, sta se spopadli skupini prebežnikov iz Maroka in Pakistana.

Posamezniki, ki so pridržani v bližnji Kikindi, so osumljeni povezav z nočnim streljanjem in s tihotapljenjem prebežnikov.

Sever pokrajine Banat je ena od točk zgostitve na balkanski migrantski poti, kjer številni poskušajo prek madžarske meje nadaljevati svojo pot proti severu in zahodu.

V posnetkih, objavljenih v lokalnih skupinah na Facebooku, je slišati strele iz avtomatskega orožja, ki odmevajo po središču tega manjšega kraja. Prav tako je na posnetkih nadzornih kamer videti več posameznikov, ki nosijo puške AK-47 kalašnikov, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Prebivalci Horgoša so prejšnji teden organizirali shod, na katerem so opozarjali na prisotnost “več tisoč prebežnikov” na območju njihove občine, ki šteje manj kot 6.000 ljudi, in zahtevali povečano prisotnost policije.

Prebivalka Horgoša: Prestrašeni in živčni smo

“Prestrašeni in živčni smo. To se nam od leta 2015 dogaja neprestano, že sedem let živimo v strahu,” je za N1 Srbija dejala prebivalka mesta Olga Stojanović. Kot je pojasnila, je do streljanja prišlo med poukom, vsi otroci so bili prestrašeni.

“Na več ulicah je bilo slišati streljanje, vsako minuto v drugi ulici, nato pa je prišla policija. Celo noč so bili na terenu. Zdaj je stanje mirno. Ko so tam, se počutimo varne,” je dejala. Dodala je, da so incidenti pogosti, saj v bližini madžarske varnostne sile Srbiji vračajo ilegalne prebežnike, ki jih ujamejo na ozemlju te države, a da do streljanja ni prišlo še nikoli.

Stojanović je napovedala, da bodo prebivalci sprožili peticijo za večjo varnost v mestu. Po njenih besedah že poteka zbiranje podpisov občanov in peticij, ki zahtevajo ustrezen odziv pristojnih. “Želimo, da se ta problem enkrat za vselej reši. Želimo si prisotnost varnostnih sil, ki bi zagotovile, da se takšne stvari ne bi več dogajale,” je zaključila Horgošanka.

Pridržali 600 prebežnikov

Srbska policija je v petek pridržala več kot 600 migrantov z območij blizu meje z Madžarsko. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, jih bodo sedaj prepeljali v begunska taborišča na jugu države. Policijske sile posredujejo tudi v Beogradu, kjer migrante umikajo z javnih površin.

V policijski akciji so doslej pridržali več kot 600 migrantov z območja Horgoša in bližnje Subotice, kamor je danes prispel srbski notranji minister Bratislav Gašić. “Ničelna toleranca za vse, ki so zlorabili naše gostoljubje,” je ob obisku Vojvodine dejal Gašić in obljubil, da bodo življenja in lastnina državljanov Srbije zaščiteni.

V policijski akciji so zasegli tudi orožje. Po navedbah Tanjuga pa policija z beograjskih trgov in ulic umika migrante, prav tako naj bi obkrožila skupino več deset ljudi, ki se nahajajo v parku, ki je od leta 2015 priljubljeno zbirališče številnih migrantov.

Kot poroča portal Nova.rs, je danes v Horgoš prispelo več praznih avtobusov, s katerimi bodo predvidoma iz kraja odpeljali migrante.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!