V streljanju pri Hersona ubit ukrajinski sodelavec italijanskega časopisa

Svet 26. Apr 202321:23 0 komentarjev
novinar, vojna, ukrajina
PROFIMEDIA

Na obrobju Hersona so v streljanju ubili ukrajinskega sodelavca in prevajalca italijanskega časopisa La Repubblica Bogdana Bitika in ranili novinarja omenjenega časopisa Corrada Zunina. Kot je slednji sporočil na Twitterju, sta s sodelavcem nosila neprebojne jopiče in novinarske oznake. Nanju naj bi po tem, ko sta prečkala ukrajinske kontrolne točke, streljali ruski ostrostrelci.

Ukrajinski sodelavec italijanskega novinarja časopisa La Repubblica je umrl po tem, ko so ga na obrobju Hersona iz zasede ustrelili domnevni ruski ostrostrelci, so sporočili iz italijanskega dnevnika. Njihov dopisnik Corrado Zunino je bil pri tem ranjen. Oba sta nosila neprebojna jopiča z jasno označbo, da sta novinarja.

Ukrajinec Bogdan Bitik, ki je delal kot Zuninov posrednik in prevajalec, je umrl pod streli. Do njegovega trupla pa je po navedbah La Repubblice trenutno težko priti zaradi prisotnosti ostrostrelcev. Po besedah Zunina so nanju streljali potem, ko sta brez težav prešla tri ukrajinske nadzorne točke.

Po Zuninovem pričevanju je videl Bitika, kako leži nepremično na tleh, sam pa je z ranjeno ramo stekel stran do civilnega vozila, ki ga je odpeljalo do bolnišnice v Hersonu. Poskusil je poklicati ukrajinskega kolega, a ni bilo odgovora. “Mislim, da je mrtev, na začetku hersonskega mosta,” je zapisal na Twitterju in dodal, da je na poti proti Odesi.

Bitik in Zunino sta dolgo poročala z bojišč v Ukrajini, italijanski zunanji minister Antonio Tajani pa je dejal, da si italijanske oblasti v stikih z ukrajinskimi prizadevajo, da novinarja vrnejo v domovino. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je za italijanski medij Skytg24 povedal, da so Bitika ubili Rusi. “Rusom je vseeno, ali si  Rus, Italijan ali Ukrajinec, preprosto streljajo,” je dodal.

Južno regijo Herson so ruske sile zavzele kmalu po začetku invazije februarja lani. Te so se nato novembra ob napredovanju ukrajinske vojske iz mesta Herson umaknile preko reke Dneper, kjer še vedno vztrajajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!