V Švici bodo dovolili uporabo konoplje v medicinske namene

Svet 22. Jun 202218:12 0 komentarjev
švica
PROFIMEDIA

Švicarska vlada je danes odločila, da s prvim avgustom odpravi omejitve pri uporabi konoplje v medicinske namene. Bolnikom, ki jim bo uporaba konoplje predpisana iz zdravstvenih razlogov, tako ne bo več treba zaprositi za dovoljenje ministrstva za zdravje.

Vlada “namerava bolnikom olajšati dostop do konoplje za medicinsko uporabo” in zato odpravlja prepoved njene uporabe v ta namen, je sporočila v izjavi za javnost. Tovrstno spremembo zakonodaje je že lani podprl švicarski parlament.

“Odločitev o uporabi zdravil na osnovi konoplje v terapevtske namene bo po posvetovanju s pacientom sprejel zdravnik,” je še pojasnila švicarska vlada. Prodaja in uživanje konoplje za nemedicinske namene bosta v Švici sicer še naprej prepovedana.

Novi predpisi bi lahko koristili več tisoč ljudem, ki trpijo zaradi hudih kroničnih bolečin, vključno z bolniki z rakom in multiplo sklerozo. Povpraševanje po zdravljenju s konopljo se je v zadnjem času močno povečalo, saj je ministrstvo za zdravje v Švici v letu 2019 izdalo 3000 izrednih dovoljenj za uporabo konoplje.

Vendar pa so bili pri tem potrebni “zamudni upravni postopki”, je navedlo ministrstvo. Dodali so, da mora biti bolnikom omogočen dostop do teh zdravil “brez pretirane birokracije”.

Sprememba zakona bo pomenila tudi, da bodo gojenje, predelava, proizvodnja in trgovanje s konopljo za medicinsko rabo pod nadzorom švicarskega regulativnega organa. Enako velja za preostale droge, ki se uporabljajo v medicini, kot so kokain, metadon in morfij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!