V Oklahomi odobrili predlog zakona za skoraj popolno prepoved splava

Svet 06. Apr 202209:13 > 10:53 1 komentar
PROFIMEDIA

Zakonodajalci v Oklahomi so v torek odobrili predlog zakona za skoraj popolno prepoved splava. Ta zvezna država je tako zadnja država pod vodstvom republikancev, ki nadaljuje strogo zakonodajo o splavu. Senatni zakon 612, kot se imenuje, bo prepovedoval splav v vseh primerih, izjema bo ogroženost življenja nosečnice.

Kongres ameriške zvezne države Oklahome je včeraj potrdil predlog zakona za skoraj popolno prepoved pravice do splava. S tem se nadaljuje pohod ameriških konservativcev proti splavu v upanju, da bo vrhovno sodišče ZDA to pravico odpravilo.

Edina izjema, ki je zapisana v predlogu senatnega zakona 612, je ogroženost nosečnice. Splav bo tako prepovedan tudi v primeru posilstva ali incesta. Za zdravnike, ki bi kljub prepovedi opravili splav, pa se predvideva do 100 tisoč dolarjev kazni ter deset let zapora. Predlog mora še podpisati republikanski guverner Kevin Stitt. Iz njegovega urada so sicer že septembra sporočili, da bo Stitt podpisal vsako “zakonodajo za življenje”. Če bo zakon tudi dejansko podpisal, bi v veljavo stopil 26. avgusta letos.

Zakon so predlagali zatem, ko je Oklahoma postala glavna destinacija za ženske iz Teksasa, ki so zaradi prepovedi splava v lastni zvezni državi zdravniško pomoč iskale čez zvezno mejo. V Teksasu je namreč s 1. septembrom začel veljati zakon, ki prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti v trenutku, ko se zazna srčni utrip zarodka, kar je po navadi približno šest tednov po zanositvi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje