V Tel Avivu z avtomobilom zapeljal med pešce, nato jih več zabodel

Svet 04. Jul 202321:12 0 komentarjev
Tel Aviv
Foto: Amir Cohen/REUTERS

Osumljeni je v Tel Avivu z avtomobilom zapeljal v skupino pešcev in ranil več ljudi.

V napadu z avtomobilom in ostrim predmetom je bilo danes v Tel Avivu po podatkih policije ranjenih sedem ljudi, od tega trije huje. Napadalec, ki so ga “nevtralizirali”, je najprej zapeljal v skupino pešcev, nato pa jih je več zabodel z ostrim predmetom, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila policija.

Policija v Tel Avivu je pojasnila, da je prejela poročilo o “avtomobilu, ki je napadel več civilistov” na severu mesta. Osumljenec je po njihovih navedbah zapeljal v pešce, ki so stali na nakupovalni ulici, nato pa izstopil iz avtomobila in jih več zabodel z ostrim predmetom. “Na srečo je bil med njimi oborožen civilist, ki je terorista uspel nevtralizirati,” je še dodala policija.

Kraj napada je kasneje obiskal tudi izraelski skrajno desni minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir. Pohvalil je “pogumnega državljana”, ki je ustrelil domnevnega napadalca, ter poudaril, da je njegovo dejanje preprečilo nadaljnje zaostrovanje razmer in rešilo življenja. Ob tem je dodal, da je “nevtralizacija napadalca” dokaz učinkovitosti oboroženih civilistov.

Izraelska notranja varnostna služba Šin Bet je medtem že identificirala napadalca. Šlo naj bi za 20-letnega Palestinca Abeda Elohaba Halaila z Zahodnega brega, ki po podatkih varnostne službe ni imel dovoljenja za vstop v Izrael, poroča britanski BBC. Napad se je zgodil drugi dan največje operacije izraelske vojske v zadnjih letih na zasedenem Zahodnem bregu, v kateri je bilo po palestinskih podatkih v Dženinu doslej ubitih deset Palestincev, ranjenih pa sto.

Tel Aviv
Foto: Amir Cohen/REUTERS

Palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze, je današnji napad v Tel Avivu označilo za “prvi odgovor” na izraelsko operacijo na Zahodnem bregu. To je znak, da bodo “okupatorji plačali ceno za zločine v Dženinu”, je sporočil tiskovni predstavnik Hamasa, ne da bi omenil prevzem odgovornosti za napad, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je danes obsodil nasilje, ki je izbruhnilo v Izraelu in na zasedenem Zahodnem bregu. “Nedavna operacija na okupiranem Zahodnem bregu in napad z avtomobilom v Tel Avivu zaskrbljujoče prikazujeta znan vzorec – nasilje rodi le še več nasilja,” je dejal Türk in dodal, da se ubijanje, pohabljanje in uničevanje lastnine mora ustaviti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!