V veliko skladišče streliva v Pridnestrju naj bi namestili eksploziv

Svet 28. Feb 202313:08 3 komentarji
Tiraspol, Pridnestrje
PROFIMEDIA

Na družbenem omrežju Twitter je zakrožila informacija, da so oborožene sile na območju tako imenovane Pridnestrske republike na vzhodu Moldavije v vojaška skladišča namestile eksploziv, pri čemer bi morebitna eksplozija imela katastrofalne posledice. Vest prihaja v času še posebej okrnjenih odnosov med Moldavijo in Rusijo. Ti so se dodatno zaostrili, potem ko je moldavska vlada nedavno potrdila, da je ruska raketa vstopila v moldavski zračni prostor, moldavska predsednica Maia Sandu pa je Rusijo obtožila, da skuša spodkopati moldavsko oblast.

Nekdanji vojaški inšpektorat ministrstva za obrambo Moldavije je sporočil, da so oborožene sile v Pridnestrju, kjer vladajo Moskvi naklonjeni separatisti, namestili eksplozive na vsa vojaška skladišča na območju regije, je po Twitterju sporočil OSINTdefender, ki bdi nad obveščevalnimi podatki v Vzhodni Evropi.

Oborožene sile v Pridnestrju naj bi eksploziv namestile tudi v skladišču streliva v Kobasni. Kot še navaja OSINTdefender, bi kakršnakoli vojaška operacija povzročila “katastrofalno škodo” v delih Moldavije, Pridnestrja in Ukrajine, ki meji na separatistično območje.

Skladišče streliva v Kobasni, ki je začelo obratovati v štiridesetih letih minulega stoletja in leži v neposredni bližini meje z Ukrajino, je največje skladišče streliva v Vzhodni Evropi. V njem je do 20.000 ton sovjetskega orožja. Na moldavski akademiji znanosti so ocenili, da bi uničenje skladišča lahko povzročilo škodo, primerljivo z atomskima bombama, ki so ju v času druge svetovne vojne Američani odvrgli na Hirošimo in Nagasaki.

Zaradi pomislekov o varnosti od sredine marca letalski prevoznik Wizz Air ne bo več organiziral poletov v moldavsko prestolnico Kišinjev.

Preberite še: Wizz Air zaradi varnosti začasno prekinja lete v moldavsko prestolnico

Ob tem, ko je prejšnji teden vojna v Ukrajini vstopila v drugo leto, so bila vse glasnejša tudi ugibanja, ali bodo ruske oborožene sile vkorakale tudi v Moldavijo. Nedavna zaostritev odnosov med Moskvo in Kišinjevom je namreč sledila vstopu ruske rakete v moldavski zračni prostor in obtožbam predsednice Maie Sandu, da skuša Rusija prek saboterjev izvesti državni udar v Moldaviji.

Preberite še: Zakaj bi lahko bila Moldavija naslednja tarča Putina

Odnosi med Moldavijo in Rusijo so bili zaostreni že veliko pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela pred dobrim letom dni. Konflikt v Pridnestrju na vzhodu Moldavije, kjer vladajo Moskvi naklonjeni separatisti, velja za tako rekoč “zamrznjenega”. Tam je med drugim stacioniranih 1.500 ruskih vojakov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje