Wizz Air zaradi varnosti začasno prekinja lete v moldavsko prestolnico

Svet 28. Feb 202307:44 0 komentarjev
Wizz Air
PROFIMEDIA

Zaradi pomislekov o varnosti od sredine marca letalski prevoznik Wizz Air ne bo več organiziral poletov v moldavsko prestolnico Kišinjev. Moldavska vlada odločitev letalske družbe obžaluje.

Letalski prevoznik WizzAir bo od 14. marca suspendiral lete v moldavsko prestolnico Kišinjev. V podjetju so se za ta korak odločili zaradi pomislekov glede varnosti. Spomnimo – moldavski zračni prostor je nedavno preletela ruska raketa.

“Varnost potnikov in posadke ostaja prva prioriteta Wizz Aira. Po nedavnih dogodkih v Moldaviji in povečanega, čeprav ne neposrednega tveganja v zračnem prostoru države, je Wizz Air sprejel težko, a odgovorno rešitev, da suspendira vse lete v Kišinjev od 14. marca,” so sporočili po navedbah tiskovne agencije Reuters.

Preberite še: Zakaj bi lahko bila Moldavija naslednja tarča Putina

Namesto letov v Kišinjev bo nizkocenovni prevoznik Wizz Air organiziral dodatne lete v romunsko mesto Iasi, ki leži blizu meje z Moldavijo. Poleg vzpostavitve letalske povezave z Berlinom bo zagotovljenih več letov v Barcelono, Bergamo (Milan), Bologno, Rim, Dortmund, Larnako, London (Luton) in Treviso.

Moldavska vlada odločitev madžarske letalske družbe obžaluje. Kot so sporočili prek uradnega kanala na aplikaciji za komuniciranje Telegram, je varnost letov v moldavskem zračnem prostoru zagotovljena.

V 2,6-milijonsko Moldavijo, ki je lani pridobila status kandidatke za vstop v Evropsko unijo, je iz sosednje Ukrajine pribežalo veliko število beguncev. Moldavska predsednica Maia Sandu je Rusijo pred kratkim obtožila, da želi strmoglaviti moldavsko oblast s pomočjo saboterjev, ki da prihajajo iz Rusije, Srbije, Belorusije in Črne gore.

Odnosi med Moldavijo in Rusijo so bili sicer zelo zaostreni že veliko pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela pred dobrim letom dni: na območju Pridnestrja na vzhodu Moldavije namreč vladajo Moskvi naklonjeni separatisti, tam pa je prav tako 1.500 ruskih vojakov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!