Ukrajinci sporočili, da so osvobodili vas v Donecku, v Harkovu medtem “zapleti”

Svet 16. Avg 202308:39 > 17:51 21 komentarjev
Ukrajinska vojska na vajah v regiji Dnipropetrovsk
Ukrajinska vojska na vajah v regiji Dnipropetrovsk (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Od začetka vojne v Ukrajini je bilo ubitih približno deset tisoč civilistov, medtem tako Kijev kot Moskva poročata o novih napadih. Ukrajinske enote so, kot trdi namestnica obrambnega ministra, osvobodile eno od vasi v regiji Doneck, po besedah poveljnika ukrajinskih kopenskih sil pa se Ukrajinci soočajo z "zapleti" na območju harkovske regije. Rusi so preteklo noč dvakrat napadli regijo Odesa z brezpilotnimi letali, je guverner regije zapisal na Telegramu. Po njegovih besedah sta bila "glavni cilj pristaniška in žitna infrastruktura na jugu regije".

Iz Ukrajine in ukrajinskih bojišč danes znova prihaja še posebej veliko novic.

V Ukrajini je bilo od začetka ruske invazije februarja lani ubitih skoraj 10.000 civilistov, več kot 15.000 pa je bilo ranjenih, je v torek sporočil Urad visokega komisarja ZN za človekove pravice (OHCHR), ki je ob tem opozoril, da je dejansko število žrtev verjetno bistveno višje, saj so informacije iz številnih krajev skope (med njimi so Mariupol, Lisičansk in Severodoneck). Med smrtnimi žrtvami je tudi 500 otrok, še 16.940 pa je ranjenih.

Po podatkih urada je 7.339 ljudi umrlo na ozemljih pod nadzorom Kijeva, na območjih, ki jih obvladujejo ruske sile, pa 2.105 ljudi.

Ukrajina in Rusija sta medtem danes poročali o novih napadih z droni. Po navedbah Kijeva je bilo več ruskih brezpilotnih letalnikov izstreljenih proti pristanišču Izmail na reki Donavi, ki je trenutno najpomembnejša izvozna točka za ukrajinsko žito. Tam so bili poškodovani žitni silosi in skladišča. Tarča napada pa je bila tudi Odesa, ki leži ob Črnem morju.

V Odesi uničena skladišča žita

“Ruski teroristi so preteklo noč dvakrat napadli regijo Odesa z brezpilotnimi letali,” je guverner Oleg Kiper zapisal na Telegramu. “Glavni cilj sta bili pristaniška in žitna infrastruktura na jugu regije.”

REUTERS (Uničena skladišča žita v Odesi)

Rusija je že na začetku meseca napadla Izmail in tamkajšnja skladišča, zaradi česar so se cene žita zvišale na svetovnih trgih.

Ukrajinske varnostne službe so ameriškemu CNN posredovale posnetek napada na Krimski most, ki se je zgodil 17. julija. S tem je Ukrajina prvič javno prevzela odgovornost za napad, v katerem sta po navedbah ruske strani umrla dva civilista.

Odeso prek novega koridorja zapustila prva tovorna ladja

Prek novega, “humanitarnega” koridorja je pristanišče v Odesi zapustila prva tovorna ladja, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Kijev je koridor, po katerem ladje sicer plujejo na lastno odgovornost, vzpostavil prejšnji teden, nedolgo po tem, ko je Rusija odstopila od od sporazuma o izvozu žita prek Črnega morja.

“Prvo plovilo se premika po začasnih koridorjih, vzpostavljenih za plovbo civilnih plovil v črnomorska pristanišča in iz njih,” je sporočil ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov. Pojasnil je, da gre za nemško plovilo, ki pluje pod zastavo Hongkonga, in da je ladja zapustila pristanišče v Odesi, navaja francoska tiskovna agencija AFP. “Koridor se bo uporabljal predvsem za evakuacijo ladij, ki so bile zasidrane v ukrajinskih pristaniščih Čornomorsk, Odesa in Pivdeni v času ruske invazije,” je še dodal.

Zajem zaslona/REUTERS

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je njihova zračna obramba v jutranjih urah sestrelila tri ukrajinske brezpilotnike na jugu regije Kaluga, nekaj sto kilometrov od Moskve. Napad ni zahteval žrtev ali škode na infrastrukturi, je na Telegramu sporočil guverner regije Vladislav Šapša.

Ruska obveščevalna služba FSB pa je sporočila, da je “eliminirala” štiri ukrajinske saboterje, ki so iz Ukrajine skušali vdreti v rusko mejno regijo Brjansk. Kdaj se je to zgodilo, ni navedla.

Ukrajina: Zavzeli smo vas v Donecku

V Kijevu trdijo, da so ukrajinske sile okrepile svoje položaje v vasi Urožajna v regiji Doneck. “Urožajna osvobojena,” je na Telegramu zapisala namestnica obrambnega ministra Hana Maljar.Sporočila je še, da se ofenzivne operacije nadaljujejo.

Je pa medtem o zapletih, s katerimi se na območju regije Harkov na severovzhodu Ukrajine soočajo Ukrajinci, spregovoril poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski. Ukrajinske sile s težavami soočajo v okolici mesta Kupjansk, kjer pritiskajo ruski vojaki, sklicujoč se na njegove besede poroča ameriški CNN. “Sovražnik poskuša prebiti naše obrambne linije z napadalnimi enotami, ki vključujejo večino zapornike, vsak dan, iz različnih smeri, s ciljem blokirati in nato zavzeti Kupjansk,” je še dejal.

Ukrajina je sicer evakuacijo kraja odredila že prejšnji teden oziroma po tem, ko so ruske sile začele stopnjevati obstreljevanje v Harkovu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje