N1 na slovaško-ukrajinski meji: Moški družine pripeljejo do meje, čez ne smejo

Svet 26. Feb 202210:18 > 19:53 0 komentarjev

Novinarka N1 Zagreb Katarina Brečić je na slovaško-ukrajinski meji, kjer je veliko število beguncev. Kolona na slovaški strani je dolga šest kilometrov, saj begunce v večini primerov pobirajo družine in prijatelji. Ukrajino je skupaj zapustilo že 150 tisoč ljudi. Največ jih je na Poljskem, in sicer 115.000, je sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker.

S slovaško-ukrajinske meje se javlja novinarka N1 Zagreb Katarina Brečić, ki poroča, da je tam ogromno število beguncev. “Gre za ženske in otroke, ki prečkajo mejo. Moški je namreč ne smejo prestopiti, saj je Ukrajina mobilizirala moške, stare med 18 in 60 let, ki morajo braniti svojo državo. Ti moški svoje žene, otroke in celo hišne ljubljenčke vozijo na mejne prehode s Poljsko, Slovaško, Moldavijo, Madžarsko in Romunijo. Vsi si želijo priti do zahodnoevropskih držav, predvsem do EU,” pravi Brečić.

Prvi, ki so prispeli na meje s sosednjimi državami, so tisti, ki imajo tam družino ali prijatelje. “Po njih prihajajo prijatelji oziroma družina. Na tem mejnem prehodu se kolona razteza na okoli šestih kilometrih na slovaški strani – gre za tiste, ki prihajajo po begunce. Prisotni so tudi Rdeči križ, različni prevozniki in operaterji, ki delijo brezplačne SIM kartice,” dogajanje opisuje novinarka N1.

Slovaška ima tri sprejemne centre, Poljska pa jih ima kar devet, še pravi Brečić. Medtem je v koloni v Ukrajini še vedno ekipa N1 z novinarko Ano Mlinarić, saj je kolona do poljske meje dolga kar 40 kilometrov.

Na Poljsko prispelo že več kot 115.000 beguncev

V petek je na Poljsko prispelo skoraj 50.000 beguncev iz Ukrajine, je danes sporočil vodja poljske mejne straže Tomas Praga. Skupno pa jih je od začetka ruske invazije ta teden iz Ukrajine na Poljsko prispelo že več kot 115.000, je danes sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Dodal je, da ima 90 odstotkov beguncev v državi že zagotovljen bivalni prostor, kot so domovi prijateljev ali družine, preostali pa iščejo pomoč v devetih sprejemnih centrih ob meji.

Obravnava beguncev na ukrajinski strani meje se upočasnjuje, ker vojna povzroča okvare v operacijskem sistemu, ki ga uporabljajo ukrajinski mejni policisti, je za poljsko javno televizijo TVP povedal Szefernaker. Novinar nemške tiskovne agencije dpa je na mejnem prehodu Medyka-Shegyni poročal, da so begunci, med katerimi so številni potovali peš, več ur čakali na obravnavo.

Obravnava beguncev na ukrajinski strani meje se upočasnjuje, ker vojna povzroča okvare v operacijskem sistemu, ki ga uporabljajo ukrajinski mejni policisti, je za poljsko javno televizijo TVP še povedal Szefernaker. Zagotovil je, da lahko Poljska na meji vsak dan sprejme do 50.000 beguncev iz Ukrajine.

Begunci, Poljska
REUTERS/Kacper Pempel

Poljska, kjer je že pred rusko invazijo živelo približno 1,5 milijona Ukrajincev in ki je izrazila trdno podporo Ukrajini, je sicerdoslej sprejela večino vseh beguncev, ki bežijo iz Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Po zadnjih podatkih je od 24. februarja iz Ukrajine v sosednje države zbežalo skoraj 116.000 ljudi, predvsem na Poljsko, Madžarsko, v Moldavijo, Slovaško in Romunijo,” je danes na Twitterju sporočil visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!