V Zagrebu v enem dnevu umrli trije bolniki, okuženi z legionelo

Svet 18. Jun 202416:17 > 20:13 0 komentarjev
zagrebški klinični center KBC
Foto: Mirela Bačić/N1 Zagreb

V zagrebškem kliničnem centru KBC se je v zadnjih dveh mesecih in pol z legionelo okužilo šest pacientov, trije pa so umrli, so danes sporočili iz bolnišnice. Za zdaj še ni znano, ali je bila smrt pacientov neposredno povezana z legionelo. Prav tako še ni znano, ali so se okužili v bolnišnici ali izven nje.

Kot sta na novinarski konferenci pojasnili mikrobiologinja Zrinka Bošnjak in pulmologinja Gordana Pavliša, so bili vsi okuženi pacienti hudo bolni in imunsko oslabljeni. Za zdaj še ni znano, ali so se okužili v bolnišnici ali zunaj nje, prav tako še ni jasno, ali so umrli zaradi svoje osnovne bolezni ali okužbe z legionelo, sta dodali.

Prva pacientka, pri kateri so potrdili legionelo, je umrla že aprila. Imela je oslabljen imunski sistem in je bila hospitalizirana zaradi pljučnice. Za njo sta nato umrla še dva pacienta, zadnji konec maja, piše hrvaška tiskovna agencija Hina, ki je sicer sprva poročala, da je trojica pacientov umrla danes.

Časnik Jutarnji list je poročal, da so ob odkritju okužb takoj sprožili preiskavo izvora, saj je znano, da se bakterija pogosto širi prek klimatskih naprav in po vodovodnem omrežju. Legionela iz naravnega okolja namreč zaide v vodne sisteme, ki so namenjeni za oskrbo s pitno vodo in hlajenje, ter v bazene s kopalno in industrijsko vodo.

Pomočnik direktorja bolnišnice Milivoj Novak je povedal, da so takoj obvestili zavod za javno zdravje, ki je opravil vse potrebne analize, tako da je zdaj bakterija v vodovodnem sistemu izolirana. Po poročanju Hine je dodal, da zdaj izvajajo pasterizacijo oziroma iz vseh pip v bolnišnici točijo vrelo vodo.

Ni pa še znano, kako je bakterija prišla v vodovodni sistem.

Simptomi in znaki bolezni so podobni gripi ali pljučnici, bakterija pa se prenaša prek vdihavanja drobnih kapljic, ki so razpršene v zraku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!