V zaporu vseh sedem moških, ki naj bi v Indiji skupinsko posilili turistko

Svet 06. Mar 202409:06
Osumljeni posilstva v Indiji
Osumljeni posilstva v Indiji (Foto: PROFIMEDIA)

Policija v Indiji je izsledila in priprla vseh sedem moških, ki naj bi konec prejšnjega tedna skupinsko posilili špansko turistko, njenega partnerja pa zvezali in pretepli. Par se na prijetje še ni odzval.

Konec prejšnjega tedna je svetovno javnost pretresla novica, ki sta jo na družbenih omrežjih delila španska blogerja. V posnetku sta povedala, da ju je v petek med potovanjem po Indiji napadlo sedem moških. Žensko naj bi skupinsko posilili, njenega partnerja pa zvezali in pretepli.

Že v nedeljo naj bi indijska policija identificirala vseh sedem osumljencev. Tri je izsledila še isti dan in jim odvzela prostost, iskanje za ostalimi štirimi osumljenci pa se je nadaljevalo. V torek je indijska policija za CNN potrdila, da je vseh sedem moških za zapahi.

Napadeni par se na novico še ni odzval, je pa v ponedeljek na zaslišanju pred indijskim sodnikom povedal, da upa, da bodo domnevni napadalci dobili dosmrtno zaporno kazen. Par je sicer prejel tudi odškodnino v višini milijon rupij, kar je dobrih 11 tisoč evrov.

V preteklih dneh sta partnerja sporočila tudi, da se bosta vrnila domov, potovanje z motorji po Aziji pa nadaljevala, ko si bosta od napada opomogla tako fizično kot psihično. Prvo pomoč po nasilnem dogodku so jima nudili v indijski bolnišnici.

Skoraj 90 posilstev na dan

Skupinsko posilstvo je povzročilo ogorčenje tako v Indiji kot v tujini. Spolno nasilje in posilstva so v državi postali pomembna tema zlasti po skupinskem posilstvu in umoru mlade ženske na avtobusu v New Delhiju leta 2012, ki so mu sledili obsežni protesti. Ti so vendarle prinesli nekaj sprememb v zakonodaji na tem področju.

Toda številni aktivisti v Indiji kljub temu pravijo, da bo za reševanje odprtih vprašanj na področju spolnega nasilja še vedno potrebnega ogromno dela, poroča BBC.

Po podatkih nacionalnega urada za evidenco kaznivih dejanj je bilo leta 2022 v Indiji v povprečju prijavljenih skoraj 90 posilstev na dan.