V ZDA bjavili posnetek napada na moža Nancy Pelosi

Svet 27. Jan 202321:15 1 komentar
Paul Pelosi
AFP PHOTO / Policija mesta San Francisco/PROFIMEDIA

V San Franciscu so objavili videoposnetek napada na moža nekdanje predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Na njem je videti, kako se 82-letni Paul Pelosi z napadalcem bojuje za nadzor nad kladivom.

Policista sta stala pred vrati in opazovala ruvanje, dokler ni napadalec David DePape Paulu Pelosiju med lanskim napadom na njunem domu v San Franciscu odvzel kladiva in z njim zamahnil proti njegovi glavi. Nato sta policista vstopila ter obvladala nezakonitega priseljenca iz Kanade, ki je imel glavo polno raznih teorij zarot.

DePape je nameraval ugrabiti Pelosijevo, ki je takrat ni bilo doma. Trdil je, da je hotel politikom pokazati, da imajo njihova dejanja posledice in je zaradi tega želel poškodovati Nancy Pelosi.

Posnetek udarca po glavi Pelosija ni ujel, vendar pa je na njem videti, kako leži nezavesten v mlaki krvi. Posnetek so objavili po tem, ko je koalicija medijev zahtevala dostop do dokazov, ki so jih tožilci prejšnji mesec predvajali na sodišču. Okrožno tožilstvo v San Franciscu novinarjem ni hotelo dati posnetka, sodišče pa je to dovolilo.

Dokazi vključujejo dele klica Paula Pelosija na številko za nujne primere 911 v času napada 28. oktobra lani, pa tudi videoposnetke z nadzornih kamer kongresne policije pred stanovanjem v San Franciscu, posnetek telesne kamere policista in posnetek zaslišanja napadalca.

Posnetki kažejo, kako DePape stopi do steklenih vrat, odide in se nato vrne z velikim nahrbtnikom in dvema drugima torbama. Vse predmete je odložil, izvlekel kladivo, se ustavil in si nadel rokavice ter z njim razbil steklo vrat.

Kaj se je dogajalo po vstopu v hišo, ni jasno, vendar pa posnetek telesne kamere policista kaže Paula Pelosija, ki odpre vrata in policista pozdravi. Na posnetku je videti DePapeja, ki z desno roko drži ročaj kladiva, z levo roko pa stiska Pelosijevo desno roko, ki se oklepa glave kladiva.

Policist vpraša, kaj se dogaja, Pelosi odgovori, da je vse v redu, DePape iztrga kladivo in udari Pelosija, ki so ga kasneje operirali zaradi zloma lobanje in poškodb roke.

Nancy Pelosi je v četrtek novinarjem povedala, da je moževo dobro počutje najpomembnejše in da ne ve, ali si bo videoposnetek ogledala, ko bo objavljen. “Sploh ne vem, ali si ga bom ogledala,” je dejala. “Mislim, zelo težko bi bilo videti napad na življenje mojega moža, vendar ne vem.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje