V ZDA bodo razkrili imena tistih, ki so sodelovali v spornih ravnanjih Epsteina

Svet 20. Dec 202308:55 0 komentarjev
Jeffrey Epstein
Jeffrey Epstein (Foto: PROFIMEDIA)

V ZDA bi lahko prihodnji mesec objavili imena več kot 170 stikov obsojenega spolnega prestopnika Jeffreyja Epsteina, je odločila ameriška zvezna sodnica. Med njimi bi lahko bilo tudi ime britanskega princa Andrewa, ki se je pred časom znašel v središču pozornosti zaradi obtožb o spolnih zlorabah.

Identitete več kot 170 oseb oseb bodo objavili na podlagi tožbe Virginie Giuffre proti Ghislaine Maxwell, partnerici pokojnega Jeffreyja Epsteina. Maxwell je bila sicer obsojena zaradi sodelovanja pri zlorabah mladoletnic, poroča BBC.

Med objavljenimi bi lahko bilo tudi ime britanskega princa Andrewa, ki je prijateljeval z Jeffreyjem Epsteinom. Princ Andrew se je sicer lani poravnal v civilni tožbi, ki jo je zaradi očitkov o spolnih zlorabah proti njemu v ZDA vložila Virginia Giuffre.

Princ je dobrodelni organizaciji za podporo žrtvam zlorab, ki jo je leta 2015 ustanovila Giuffre, namenil “znatno vsoto denarja”. Giuffre je v tožbi trdila, da jo je princ Andrew trikrat spolno napadel, ko je bila stara 17 let, sam pa je obtožbe večkrat zanikal.

Vsi od 170 oseb imajo čas do 1. januarja, da se pritožijo in zahtevajo izbris svojega imena. 51 strani dolgo sodbo je v ponedeljek izdala newyorška sodnica Loretta Preska, v njej pa poziva k “popolnemu razkritju Epsteinovih povezav”. Kot navaja BBC, gre za zadnjo vlogo v tožbi Virginie Giuffre proti Ghislaine Maxwell.

Sodnica je v svoji odločitvi še dejala, da so bili številni posamezniki, navedeni v tožbi, že javno prepoznani v medijih ali v kazenskem postopku Ghislaine Maxwell. Dodala je, da številni niso nasprotovali objavi dokumentov. Nekatera imena pa kljub temu ne bodo objavljena, vključno z imeni otrok, ki so bili žrtve spolnih zlorab, je še povedala sodnica.

Ameriškega finančnika so aretirali leta 2019, le mesec dni pozneje pa je – medtem ko je v zaporu čakal na sojenje zaradi spolnih zločinov – storil samomor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!