V ZDA in VB prepričani, da za napadom na tanker stoji Iran

Svet 02. Avg 202108:25 > 21:49 0 komentarjev
Naftni tanker Mercer Street
Johan Victor/Reuters

ZDA in Velika Britanija so se v nedeljo pridružile Izraelu v obtožbah, da je Iran odgovoren za napad na naftni tanker pred obalo Omana, v katerem sta umrla dva člana posadke. Washington je ob tem napovedal primeren odgovor. Iran očitke zavrača.

Washington in London sta se odzvala, potem ko je izraelski premier Naftali Bennett krivdo za napad na naftni tanker pred obala Omana pripisal Teheranu, saj “ima za to dokaze”. Glede na odziv ZDA in Velike Britanije je pri napadu sodeloval brezpilotni letalnik. Iran vse očitke zavrača, češ da nimajo podlage.

Tanker M/T Mercer Street britanskega ladjarskega podjetja Zodiac Maritime so napadli v četrtek ob obali Omana. Bil je prazen in na poti iz Tanzanije v Združene arabske emirate. Šlo naj bi za napad z brezpilotnim letalom, v njem pa sta umrla dva člana posadke, in sicer britanski varnostnik in romunski član posadke. V podjetju so domnevali, da je šlo za napad piratov.

Podjetje Zodiac Maritime je sicer v lasti izraelskega ladjarskega magnata Ejala Oferja. Varnostno podjetje Dryad Global je sporočilo, da je bil to že peti napad od februarja na katero od ladij, povezanih z Izraelom.

V VB in ZDA prepričani, da za napadom stoji Iran

Britanski zunanji minister Dominic Raab je v nedeljo sporočil, da je Iran napad po njihovem prepričanju izvedel “namerno, z jasnim ciljem in jasno kršitvijo mednarodnega prava”. Po njihovi oceni je Iran uporabil enega ali več brezpilotnih letalnikov. “Iran mora nehati s takšnimi napadi in ladje morajo prosto pluti v skladu z mednarodnim pravom,” je dodal. Da je napad izvedel Iran, so prepričani tudi v ZDA. Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v izjavi obljubil, da se bodo ZDA primerno odzvale.

Blinken napovedal kolektivni odgovor

Popoldne je Blinken napovedal kolektivni odgovor na iranski napad. Kot je dejal, so v stiku in se o tem, kakšen naj bo ta dogovor, usklajujejo z Veliko Britanijo, Izraelom, Romunijo in drugimi državami. “Napad je neposredna grožnja svobodni plovbi in trgovini. V zadnjih mesecih smo videli vrsto iranskih ukrepov, vključno s tistimi proti plovbi, vendar nisem prepričan, da je ta poteza nekaj novega ali pomeni kaj posebnega za to novo iransko vlado,” je dejal.

Iranski zunanji minister Jair Lapid je v nedeljo sporočil, da je v preteklih dneh o napadu govoril z Raabom in Blinknom. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da sta obe državi “obsodili ta teroristična dejanja”.

V zadnjih mesecih so poročali o več napadih na iransko ladjevje, ki jih je Teheran povezoval z Izraelom, med drugim na tovorno ladjo v Sredozemlju. Marca je iransko zunanje ministrstvo sporočilo, da “razmišlja o vseh možnostih”, s katerimi bi odgovorilo na ta napad.

Do nesoglasij med državama prihaja v času, ko se Teheran in svetovne sile na Dunaju pogajajo o vrnitvi Washingtona k jedrskemu sporazumu iz leta 2015 in odpravi sankcij. Leta 2018 je namreč tedanji ameriški predsednik Donald Trump enostransko izstopil iz sporazuma in ponovno uvedel sankcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!