V ZDA izredne vremenske razmere ne popuščajo

Svet 24. Jun 202419:54 1 komentar
ljudje se sončijo
Foto: PROFIMEDIA

Izredne razmere v ZDA ne popuščajo. Medtem ko se po večjem delu Združenih držav Amerike nadaljuje vročinski val, ki se je začel še pred uradnim začetkom poletja, so območje srednjega zahoda ZDA konec tedna prizadeli veliki nalivi in poplave. Izjemno toplo vreme naj bi se še nadaljevalo.

Velika mesta, kot sta New York in Philadelphia, so se konec tedna ubadala z rekordno vročino za ta čas, temperature pa so ponekod presegale 40 stopinj Celzija.

Vremenoslovci napovedujejo nadaljevanje vročinskega vala, ki se bo postopoma premikal proti zahodu. Že lani je bilo po ZDA največ vročinskih valov od leta 1936, ki so zahtevali skupno 2.300 življenj.

Na območju Južne Dakote, Iowe in Minnesote so konec tedna divjale poplave. Oblasti so evakuirale več tisoč ljudi, ena oseba je umrla. Samo v Iowi so konec tedna iz vode rešili 250 ljudi, poplave pa so uničile ali poškodovale 1.900 objektov.

poplave
Medtem ko se ponekod spopadajo z vročinskimi valovi, so območje srednjega zahoda ZDA prizadele poplave. (Foto: PROFIMEDIA)

Nacionalna vremenska služba ZDA poroča, da so deli Nebraske, Južne Dakote, Minnesote in Iowe dobili osemkrat več padavin od običajnega povprečja in deževje naj bi se nadaljevalo še v tem tednu. Ob vsem tem so bližnjo zvezno državo Wisconsin v nedeljo prizadeli tornadi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje