V ZDA prva obsodba za sodelovanje v napadu na Kapitol

Svet 24. Jun 202109:43 > 09:56 0 komentarjev
Napad na Kapitol
Napad Trumpovih privržencev na ameriški kongres januarja 2021 (Leah Millis/REUTERS)

Anna Morgan-Lloyd je priznala krivdo javnega nadlegovanja in izrazila obžalovanje zaradi napada na Kapitol. Obsojena je bila na triletno pogojno kazen.

Več kot pet mesecev po vdoru privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa v Kapitol je sodišče sprejelo prvo odločitev in včeraj na pogojno kazen treh let obsodilo 49-letnico iz zvezne države Indiana. Obsojena mora ob tem opraviti še 120 družbenokoristnega dela in plačati odškodnino v višini 500 dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Anna Morgan-Lloyd je pred tem priznala krivdo javnega nadlegovanja in izrazila obžalovanje zaradi napada. Po njenem je bilo narobe, da je vdrla v kongres, čeprav ni nikogar ranila in bila v poslopju le okoli 10 minut. V Washingtonu je želela mirno izraziti podporo za Trumpa, je zagotovila. Sodnik Royce Lamberth je upošteval njeno obžalovanje, vendar je poudaril, da je šlo za resna kazniva dejanja. Vdor po njegovem ni bil incident, ki je pomotoma postal nasilen.

Spomnimo, privrženci Trumpa so 6. januarja vdrli v ameriški kongres v prestolnici Washington. Trump je svoje podpornike takrat prepričal, da lahko ustavijo formalno potrditev zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra lani. V nasilju v ameriškem kongresu 6. januarja je umrlo pet ljudi, Trumpa pa je tik pred iztekom mandata doletela zgodovinska druga ustavna obtožba. Oblasti so vložile veliko napora v identifikacijo vpletenih. Doslej so izsledili okoli 500 ljudi, proti katerim so vložili obtožnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!