V ZDA shodi v podporo pravici do splava

Svet 14. Maj 202221:24 1 komentar
PROFIMEDIA

V mestih po ZDA so danes potekali protesti v podporo ohranitvi pravice do splava. Vrhovno sodišče ZDA naj bi namreč po napovedih kmalu odpravilo odločitev, s katero so Američanke leta 1973 to pravico dobile po vseh ZDA.

Politico je v začetku maja objavil osnutek mnenja konservativnih članov vrhovnega sodišča glede primera Roe proti Wade, ki je leta 1973 ženskam zagotovil pravico do splava do trenutka, ko lahko zarodek sam preživi zunaj maternice, po celotnih ZDA. V mnenju piše, da se lahko pravice, ki nimajo dolge zgodovinske tradicije in niso izrecno omenjene v ustavi, odpravijo. Po pričakovanjih bo sodišče, v katerem so konservativni sodniki v večini, mnenje v prihodnjih tednih ali mesecih potrdilo.

To pomeni, da bo pravica do splava spet v rokah posameznih zveznih držav in verjetno jo bodo konservativne republikanske države ukinile. “Danes protestiramo, da nas bodo jasno slišali,” je zapisala ena od skupin, ki organizirajo današnje proteste. Protestniki se zbirajo v Washingtonu, pa tudi v drugih mestih po ZDA, na primer v New Yorku, Los Angelesu, Austinu in Chicagu.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje