V ZDA zabeležili neslaven rekord, povezan z množičnimi poboji

Svet 14. Jul 202320:50 0 komentarjev
ubitih in ranjenih več ljudi
PROFIMEDIA

ZDA letos beležijo najbolj smrtonosno statistiko, povezano z množičnimi poboji doslej. V prvi polovici leta so jih zabeležili že 28.

Prvih šest mesecev letošnjega leta je bilo v ZDA glede množičnih pobojev najbolj smrtonosnih doslej. Tiskovna agencija AP, časnik USA Today in univerza Northeastern, ki spremljajo tragično statistiko na tem področju od leta 2006, so letos zabeležili 28 množičnih umorov s 140 smrtnimi žrtvami, od tega 27 s strelnim orožjem.

Prejšnji rekord je bil s 27 množičnimi poboji postavljen lani, strokovnjaki pa ob letošnjem novem rekordu izražajo upanje, da bo tovrstnih tragičnih dogodkov v drugi polovici leta manj.

Vedno pogostejši množični strelski napadi so sicer v zadnjem času prepričali celo nekatere konservativne republikance, da bi morda morali v ZDA nekoliko zaostriti zakonodajo o posedovanju in uporabi orožja, kar sicer običajno odločno zagovarjajo.

Tudi najbolj blagi ukrepi naletijo na oviro

Guverner zvezne države Tennessee Bill Lee je pred časom po enem od množičnih pobojev pozval ameriški kongres, naj sprejme zakon, ki bo onemogočil dostop do orožja tistim osebam, ki lahko škodujejo drugim ali sebi, denimo kriminalcem ali duševnim bolnikom.

Vendar tudi najbolj blagi ukrepi proti orožju v ZDA skoraj vedno naletijo na ovire, med drugim zaradi močnega orožarskega lobija.

“Stalna prizadevanja predsednika Joeja Bidna in njegove vlade na tem področju Američanom ne bodo prinesla varnosti, temveč bodo le opogumila kriminalce,” je v izjavi po današnji objavi tragične statistike dejal tiskovni predstavnik Nacionalne orožarske zveze (NRA) Billy McLaughlin.

“Zato se NRA še naprej bori za pravico do samoobrambe. Bodite prepričani, da se ne bomo nikoli umaknili, nikoli se ne bomo opravičili za zagovarjanje pravice do samoobrambe tistih Američanov, ki spoštujejo zakone,” je še dejal predstavnik najvplivnejšega orožarskega lobija v ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!