V zgodbi o non-paperju o Zahodnem Balkanu je EU naredila piko

Svet 23. Sep 202111:49 > 12:13 1 komentar
non-paper balkan
Predvidena razdelitev BiH, kot topredvideva non-paper (Vir: N1)

Med člani Evropskega sveta ni krožil noben "non-paper" o novem risanju meja na Zahodnem Balkanu, niti se o njem ni razpravljalo na nobenem delovnem telesu Sveta, piše v nepodpisanem odgovoru na vprašanje evropskega poslanca.

Evropska unija je tako šele v zadnjih dneh septembra končala špekulacije o “non-paperju”, ki naj bi ga slovenski premier Janez Janša lani spomladi posredoval voditeljem EU in je v regiji povzročil veliko vznemirjenja.

Slovenski evropski poslanec Klemen Grošelj, član politične skupine Obnovimo Evropo in član več delovnih teles Evropskega parlamenta, ki se ukvarjajo z vprašanji Zahodnega Balkana, je o tem dokumentu pristojne institucije spraševal že 15. julija.

“Teme v tem dokumentu bi imele daljnosežne posledice za politično stabilnost Zahodnega Balkana in politiko Evropske unije do celotne regije,” je takrat dejal Grošelj in si prizadeval za dostop do spornega dokumenta, ne glede na stopnjo zaupnosti. Zdaj je prišel tudi uradni odgovor, da takšen dokument ne obstaja.

Janša je zanikal avtorstvo takšnega dokumenta

Različni predstavniki institucij EU so večkrat zatrdili, da nikoli niso videli “slovenskega non-paperja” o preoblikovanju meja, Janša pa je zanikal avtorstvo takšnega dokumenta, vendar so nove “informacije”, ki naj bi bile objavljene, vedno znova spodbujale špekulacije.

V dokumentu naj bi bila predlagana priključitev Republike Srbske Srbiji, deli Črne gore in Severne Makedonije z albansko večino bi se priključili Albaniji in priključitev zahodne Hercegovine Hrvaški.

Uradniki Evropske unije so že prej dejali, da so meje na Zahodnem Balkanu “zaprto vprašanje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje