V zračnem prostoru Tajvana rekordno število kitajskih letal

Svet 04. Okt 202119:52 > 22:01 0 komentarjev
Tajvan
Tyrone Siu/REUTERS

Kitajska vojaška letala so danes znova priletela v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe. V območje je čez dan vstopilo rekordnih 56 letal.

Med 56 kitajskimi letali, ki so danes vstopila v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe (ADIZ), je bilo 38 lovcev J-16 in 12 bombnikov H-6, pišejo tuje tiskovne agencije.

Tajvanske oblasti so v odzivu aktivirale raketno protiletalsko zaščito, kitajska letala pa so opozorili prek radijskih povezav. “Od kitajskih oblasti zahtevamo, da takoj končajo svoje nemiroljubne in neodgovorne provokacije,” so zapisali v Taipeiju. Da so na Tajvanu zaskrbljeni, da bo Kitajska na neki točki začela vojno proti Tajvanu, pa je v intervjuju za avstralsko radiotelevizijo ABC povedal tajvanski zunanji minister Joseph Wu.

Kitajska je od petka v ADIZ poslala skoraj 150 letal. V petek jih je 38, v soboto 39, v nedeljo pa 16.

Tajvan in Kitajska
Dado Ruvic/REUTERS

“Napačni in neodgovorni signali”

ZDA so v nedeljo obsodile dejanja Pekinga. Krepitev kitajskega vojaškega pritiska na Tajvan ogroža mir in stabilnost v regiji, je opozoril tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price. Zagotovil je, da bodo ZDA še naprej pomagale Tajvanu za ohranitev zadostnih zmogljivosti za samoobrambo.

Kitajsko zunanje ministrstvo pa je danes Washington obsodilo, da pošilja “izjemno napačne in neodgovorne signale” s provokativnimi dejanji, kot sta prodaja orožja Taipeiju in pošiljanje bojnih ladij v Tajvansko ožino. “ZDA morajo popraviti svoje napake in resno spoštovati načelo ene Kitajske,” so poudarili.

Kitajska samostojnosti Tajvana ne priznava in otok obravnava kot svoje ozemlje. V skladu s politiko “ene Kitajske” grozijo tudi, da si bodo nadzor nad tem ozemljem ponovno povrnili tudi s silo, če bo treba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!