Varnostni svet o Južnem Sudanu: Prioriteta so volitve in dokončanje ustave

Svet 06. Mar 202407:26 0 komentarjev
Begunci v Južnem Sudanu
Begunci v Južnem Sudanu (Foto: PROFIMEDIA)

V Južnem Sudanu, kjer vse od osamosvojitve leta 2011 potekajo spopadi in grozodejstva nad civilisti, so za letošnji december načrtovane volitve. Da je priprava na te prioriteta, je v Varnostnem svetu ZN poudaril slovenski veleposlanik Samuel Žbogar. Ob tem je poudaril tudi takojšnje preprečevanje spolnega nasilja.

Priprave na decembrske splošne volitve in dokončanje ustave morata biti prioriteti, je med današnjo razpravo Varnostnega sveta ZN o položaju v Južnem Sudanu poudaril veleposlanik Samuel Žbogar, ki je izrazil veliko zaskrbljenost zaradi nadaljevanja nasilja v državi, še posebej nasilja nad ženskami in otroki.

Varnostni svet je s položajem v afriški državi, ki se je osamosvojila od Sudana leta 2011 in bo imela predvidoma decembra svoje prve volitve, seznanil generalni podsekretar ZN za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix. Leta 2013 je v Južnem Sudanu izbruhnila državljanska vojna, ki je po podatkih ZN doslej zahtevala 400.000 življenj. Leta 2018 je bil nato sprejet mirovni sporazum, po katerem bi morale biti volitve že v začetku lanskega leta, vendar so jih preložili na letošnji december.

Mirovni sporazum se redno krši, spopadi se nadaljujejo, prav tako tudi pobijanje civilistov, ugrabitve in posiljevanje žensk ter novačenje otroških vojakov. Ustava še ni sestavljena, ni prišlo do združitve raznih oboroženih skupin, prav tako še ni prehodnega sodnega sistema.

Žbogar je na zasedanju med drugim dejal, da je potrebno spoštovati dogovorjene minimalne kvote za ženske v prehodnih uradnih telesih in obsodil hude kršitve človekovih pravic, še posebej spolno nasilje, napade na civiliste in izkoriščanje otrok. “Preprečevanje spolnega nasilja mora biti prioriteta,” je dejal in poudaril, da je potrebno zagotoviti kaznovanje odgovornih.

“Humanitarne razmere ostajajo zaskrbljujoče. Vse hujši konflikt v sosednjem Sudanu skupaj s hudimi podnebnimi tveganji še poslabšuje že tako težke razmere. Pozdravljamo prizadevanja Južnega Sudana, ki zagotavlja zatočišče tistim, ki bežijo pred sovražnostmi v sosednjem Sudanu, in s tem izkazuje solidarnost sredi svojih lastnih zapletenih izzivov,” je dejal.

Izrazil je polno podporo misiji ZN v Južnem Sudanu (UNMISS) in pozval Južni Sudan, naj spoštuje sporazum o statusu sil ter odpravi vse ovire za hitro in učinkovito delovanje misije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!