Vatikan nasprotuje italijanskemu zakonu proti homofobiji

Svet 22. Jun 202119:51 0 komentarjev
Vatikan
Filippo Monteforte/Pool via REUTERS

Vatikan je italijansko vlado v uradnem pismu pozval k spremembi predloga zakona proti homofobiji. Ocenjuje namreč, da predlog zakona, ki naj bi istospolne osebe ščitil pred homofobnimi žaljivkami, agresijo in nasiljem, v nekaterih točkah krši konkordat iz leta 1929, ki sta ga sklenila Italija in Vatikan ter ureja odnose med državama.

Po poročanju italijanskega časnika Corriere della Sera Vatikan skrbi predvsem kršitev pravice svobode govora, ki bi lahko vplivala na katoliško skupnost v Italiji.

Katoliki bi lahko bili deležni pravnih postopkov

Katoliške šole denimo ne bi bile izvzete iz obveznosti obeleževanja novega dneva proti homofobiji. Vatikan v pismu izraža tudi zaskrbljenost, da bi bili lahko katoliki v prihodnje deležni pravnih postopkov zaradi izražanja mnenj proti določenim pravicam pripadnikov skupnosti LGBTI.

“Gre za precedenčni primer v zgodovini odnosov med obema državama (…) Doslej Vatikan še nikoli ni posegal v postopek sprejemanja kakega italijanskega zakona,” je ob tem zapisal omenjeni italijanski časnik.

V italijanskem parlamentu trenutno poteka razprava o predlogu zakona proti homofobiji, ki v kazenskem zakoniku enači homofobijo z rasizmom in sovraštvom iz verskih razlogov in predvideva do štiri leta zapora za tovrstna kazniva dejanja.

Zakon predvideva tudi visoke denarne kazni

Predlog zakona, ki ga je sestavil socialdemokratski poslanec Alessandro Zan, predvideva tudi visoke denarne kazni za diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti, ter da bi 17. maj razglasili za dan proti homofobiji.

Italijanska poslanska zbornica je predlog zakona potrdila novembra lani, sedaj ga mora še senat, a mu nasprotujejo desne stranke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!