Včerajšnje streljanje na Kosovu obsodila tudi EU

Svet 07. Jan 202309:43 4 komentarji
Kfor, Kosovo
Ognen Teofilovski/REUTERS

Po včerajšnjem strelskem incidentu, v katerem je na Kosovu živeči Albanec streljal na dva mlada kosovska Srba, se vrstijo obsodbe mednarodne skupnosti. Evropska unija je ostro obsodila streljanje,

Evropska unija ostro obsoja streljanje, v katerem sta bila včeraj na severu Kosovu ranjena otrok in mlad moški, je danes na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano. Tudi v Srbiji se vrstijo številni odzivi na streljanje, ki so ga prav tako obsodili v Prištini. Storilca so že prijeli.

“Pomembno je, da oblasti temeljito preiščejo ta podel zločin in se doseže pravica,” je v tvitu še zapisal Stano in žrtvama – 11 in 21 let starima kosovskim Srboma – zaželel hitro okrevanje.

Na dvojico je v Gotovušu pri Štrpcu v petek zvečer iz vozila streljal lokalni prebivalec albanskega rodu, ko sta na predvečer pravoslavnega božiča hodila ob cesti in nosila badnjak. Strelec je enega od njiju ranil v roko, drugega pa v ramo. Storilca je kosovska policija že prijela.

Obsodbe napada se vrstijo z vseh strani. Da je za tovrstna dejanja potrebna ničelna toleranca, so med drugim zatrdili tudi pri misiji Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Kosovu.

V Srbiji so prepričani, da gre za rezultat protisrbske politike kosovskih oblasti. Davi je tudi srbska premierka Ana Brnabić izrazila prepričanje, da sta bila žrtvi streljanje le zato, ker sta Srba.

Kosovski premier Albin Kurti je napad obsodil in po aretaciji osumljenca zagotovil, da bodo pristojne oblasti nadaljevale preiskavo dogodka.

Po streljanju so sicer lokalni prebivalci na območju postavili barikade iz lesa in gum in blokirali eno od cest, a so ovire po dolgotrajnih pogovorih s kosovsko policijo nato umaknili, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Do incidenta je prišlo v času, ko so razmere na severu Kosova nevarno zaostrene zaradi načrtovane zamenjave srbskih registrskih tablic s kosovskimi, izstopa etničnih Srbov iz kosovskih institucij, načrtovanih volitev za njihovo zamenjavo ter po aretaciji srbskega policista zaradi obtožb o terorizmu zaradi napada na urad volilne komisije v Severni Mitrovici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje