Več mrtvih v prometni nesreči vojaškega tovornjaka v Donecku

Svet 07. Dec 202213:19 1 komentar
Ukrajina
Leah Millis/REUTERS

V regiji Doneck, kjer še vedno potekajo spopadi – med drugim za nadzor nad mestom Bahmut – je v prometni nesreči vojaškega tovornjaka umrlo 16 ljudi. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je medtem opozoril, da si Rusija med zimo prizadeva omejiti spopade v Ukrajini, da bi si opomogla in naslednjo pomlad sprožila novo obsežno ofenzivo.

V prometni nesreči vojaškega tovornjaka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je umrlo 16 ljudi, je danes sporočil vodja proruskih separatistov v regiji Denis Pušilin. Dodal je, da so med mrtvimi tudi proruski borci in da so bile v nesreči poškodovane štiri osebe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Tragedija na avtocesti T-0517 je zahtevala 16 življenj, med njimi je bilo nekaj naših branilcev,” je prek Telegrama sporočil Pušilin in svojcem žrtev izrazil iskreno sožalje, poškodovanim pa zaželel hitro okrevanje.

Po podatkih iz poročila tamkajšnjih oblasti je vojaški tovornjak na avtocesti med krajema Šahtarsk in Čistjakove, nekdaj znanim pod imenom Torez, trčil v minibus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obstreljevanje se medtem nadaljuje na območjih regij Herson in Doneck, sklicujoč se na navedbe lokalnih uradnikov, piše CNN. V Hersonu sta bila po navedbah ukrajinske strani med drugim ubita dva civilista, v Donecku pa so bili včeraj ubiti štirje ljudje, so sporočili proruski separatisti, ki nadzorujejo del doneške regije.

Stoltenberg: Rusija skuša zamrzniti konflikt v Ukrajini pred spomladansko ofenzivo

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes opozoril, da si Rusija med zimo prizadeva omejiti spopade v Ukrajini, da bi si opomogla in naslednjo pomlad sprožila novo obsežno ofenzivo. Hkrati meni, da pogojev za mirno rešitev konflikta za zdaj še ni, saj Rusija ni pripravljena spoštovati suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Jens Stoltenberg
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Generalni sekretar zveze Nato je prav tako poudaril, da bodo članice Nata še naprej dobavljale orožje Ukrajini, kljub zaskrbljenosti, da konflikt izčrpava zaloge zahodnih držav. “Enako pomembno kot pošiljanje novih sistemov obrambe je zagotoviti, da sistemi ali orožje, ki smo jih že dobavili, dejansko delujejo. To pomeni, da Ukrajina potrebuje veliko količino streliva in rezervnih delov,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zatrdil je, da nima informacij glede domnevnih napadov ukrajinskih brezpilotnih letal na letalske baze v Rusiji, ZDA pa vztrajajo, da niso niti spodbujale niti omogočale tovrstnih napadov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje