Rusko letališče znova tarča napada z dronom

Svet 06. Dec 202211:26 > 12:44 2 komentarja
Kursk
PROFIMEDIA

Rusko letališče je bilo znova napadeno z dronom. Na ozemlju regije Herson pod ruskim nadzorom pa bodo za uradno valuto uvedli rubelj.

Rusko letališče je bilo tudi danes tarča napada. Po poročanju tujih medijev je bilo z dronom napadeno preprosto letališče v regiji Kursk, ki meji na Ukrajino, v napadu pa je zagorel rezervoar, kjer so skladiščili nafto, je prek aplikacije za komuniciranje Telegram sporočil guverner regije Roman Starovojt.

Po guvernerjevih besedah v napadu ni bilo žrtev, požar pa so lokalizirali. Kdo je odgovoren za napad, po njegovih besedah uradno ni znano.

Napadeno letališče je od rusko-ukrajinske meje oddaljeno okoli 100 kilometrov, napad pa sledi dvema napadoma na ruski letališči v ponedeljek, ki sta zahtevala tudi smrtne žrtve, Rusija pa ju je označila za teroristični dejanji. Napadeni sta bili letalska baza Engels v bližini mesta Saratov (600 kilometrov od najbližjega ukrajinskega ozemlja) in vzletna steza v regiji Rjazan, ki leži južno od Moskve.

Ukrajina je, piše tiskovna agencija Reuters, z najnovejšo serijo napadov dokazala, da je sposobna napasti tarče, ki ležijo globoko na ozemlju Rusije. Ukrajina sicer ni prevzela odgovornosti za napade, so pa jih v Kijevu pozdravili, še navaja Reuters. Ukrajinski minister za obrambo Oleksij Reznikov je v luči tega na novinarsko vprašanje o odgovornosti za napad odgovoril na ustaljeni način – krivdo je zvalil na “Ruse, ki kadijo na območjih, kjer je to prepovedano”.

Kursk
PROFIMEDIA

Na ozemlju regije Herson bodo za uradno valuto uvedli rubelj

Ruske oblasti v ukrajinski regiji Herson so danes prebivalce pozvale, naj svoje prihranke zamenjajo za ruske rublje. Plačevanje v ukrajinski valuti, grivni, se bo namreč končalo 1. januarja, je na Telegramu napovedal proruski guverner regije Vladimir Saldo.

Kot razlog za poziv prebivalcem je Saldo navedel velik padec vrednosti grivne zaradi ukrajinskih gospodarskih težav in dejal, da se valuta spreminja v papir. Ukrajinska grivna je namreč od začetka invazije izgubila približno 50 odstotkov vrednosti v primerjavi z dolarjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev o uvedbi rublja je bila objavljena že oktobra in predstavlja del ukrepov za priključitev ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje k ruskemu ozemlju. V regijah Lugansk in Doneck je rubelj že nekaj časa uradna valuta.

V Ukrajini obnavljajo infrastrukturo za dostop do električne energije

V Ukrajini, kjer so temperature padle pod nič stopinj Celzija, si po valu ruskih raketnih napadov prizadevajo obnoviti dobavo električne energije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so v ponedeljek sestrelili večino od 70 ruskih raket, da pa so kljub temu poškodovale že tako načeto infrastrukturo.

Ukrajinski ponudnik električne energije Ukrenergo je zaradi posledic raketiranja napovedal nove prekinitve dobave električne energije po vsej državi. Predstavnik podjetja Volodimir Kudricki je Rusijo obtožil, da je za čas napadov namerno izbrala začetek največjega mraza, da bi povzročila čim več škode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po mesecih ruskih napadov je poškodovana že skoraj polovica ukrajinske energetske infrastrukture, zaradi česar so ljudje več ur dnevno v mrazu in temi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obiskal mesto Slovjansk v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Videoposnetek na družbenih omrežjih prikazuje ukrajinskega predsednika, ki stoji pred imenom mesta Slovjansk, izklesanim v beton in pobarvanim v rumeno-modre ukrajinske barve. Predsednik je pozval k minuti molka v spomin na ubite ukrajinske vojake. “Iz vsega srca vam čestitam ob tem velikem prazniku, dnevu oboroženih sil,” je nadaljeval.

Zelenski je po več kot devetih mesecih spopadov obiskal že več obmejnih ukrajinskih regij, med drugim Herson na jugu, kjer so istoimensko prestolnico regije nedavno ponovno zavzele ukrajinske sile. Mesto Slovjansk, ki so ga leta 2014 za kratek čas zavzeli proruski separatisti, leži približno 45 kilometrov severno od mesta Bahmut, ki je po Hersonu postal središče spopadov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje