Več tisoč protestnikov v Nigru zahtevalo odhod francoske vojske

Svet 03. Sep 202310:29 2 komentarja
Več tisoč protestnikov v Nigru zahtevalo odhod francoske vojske
PROFIMEDIA

Več tisoč ljudi je v soboto na protestih v prestolnici Nigra Niamey zahtevalo, da bivša kolonizatorka Francija iz te zahodnoafriške države umakne svoje vojake. Enako zahteva tudi vojaška hunta, ki je julija izvedla udar.

Protest je potekal blizu oporišča francoske vojske na obrobju prestolnice Nigra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojaška hunta je v petek Francijo obtožila, da se s podporo odstavljenega predsednika države Mohameda Bazouma meša v notranje zadeve države, medtem ko so se protestniki zbrali na podobnem protestu.

Izvolitev Bazouma, zaveznika Francije, na volitvah leta 2021 je po navedbah AFP vzbudila upanje v vzpostavitev stabilnost v tej državi s številnimi težavami. Člani njegove garde pa so ga prijeli na dan udara 26. julija in od takrat je zaprt v predsedniški rezidenci.

Odnosi s Francijo, bivšo kolonizatorko, sedaj pa zaveznico v boju proti džihdistom, so se po podpori Bazouma drastično poslabšali. Enako velja tudi za večino preostalih držav Zahoda, pa tudi za odnose Nigra z združenjem zahodnoafriških držav Ecowas.

Več tisoč protestnikov v Nigru zahtevalo odhod francoske vojske
PROFIMEDIA

Med drugim je hunta 3. avgusta razveljavila vojaške sporazume s Francijo, ki ima v državi nameščenih okoli 1.500 vojakov, ki sodelujejo v boju proti džihadistom. Razveljavitev sporazumov Pariz ignorira, saj vztraja pri njihovi zakonitosti.

Hunta je tudi izgnala francoskega veleposlanika Sylvaina Itteja, ki pa kljub temu ostaja v državi. Pariz namreč vztraja, da lahko odločitve o tujih veleposlanikih sprejemajo samo “legitimne, izvoljene nigrske oblasti”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje