Velik del požarov na italijanskem jugu naj bi bil podtaknjen

Svet 28. Jul 202314:48 1 komentar
Požar v Apuliji
Vigili del Fuoco/Twitter

Jug Italije še vedno pestijo obsežni požari, ki so na Siciliji do sedaj terjali tri življenja. Gori tudi v pokrajini Apulija, kjer je ogenj zajel več hiš, zaradi česar so stekle tudi evakuacijo prebivalcev. Oddelek za civilno zaščito medtem ocenjuje, da je velik del požarov v državi podtaknjen.

V pokrajini Lecce v Apuliji je ogenj ponoči zajel nekaj hiš, gasilci pa so evakuirali več počitniških domov. Po družbenih omrežjih so medtem zaokrožili številni videoposnetki, ki prikazujejo ljudi na begu pred bližajočimi se plameni v mestu Ugento. Gasilcem je tam ponoči uspelo omejiti najbolj kritične požare, razmere pa so se sedaj nekoliko umirile.

Tudi na Siciliji razmere niso več tako kritične, kot so bile v preteklih dneh. Skupno so sicer italijanski gasilci od nedelje na Siciliji, Sardiniji, v Apuliji in Kalabriji izvedli že več kot 3.200 operacij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanski oddelek za civilno zaščito ocenjuje, da je velik del požarov v državi povzročil požig. Kmetijski sindikat Coldiretti predvideva, da je šest od desetih požarov nastalo zaradi požiga.

Predsednik južnoitalijanske dežele Kalabrija Roberto Occhiuto pa je šel še korak dlje in ocenil, da so požigi v njegovi regiji vzrok za 80 odstotkov gozdnih požarov. “Lani smo v Kalabriji ujeli 22 požigalcev. Več smo jih odkrili tudi letos,” je dodal.

Oblasti v luči tega vzpostavljajo sisteme za odvračanje od takšnega vedenja, ki vključujejo tudi rabo brezpilotnih letalnikov. Leta 2000 je Italija uvedla zakonodajo, ki prepoveduje gradnjo posesti na nedavno pogorelem zemljišču. S tem si je želela zaustaviti morebitne požigalce, ki bi želeli poceni kupiti pogorelo zemljo, poroča britanski BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje