Bojazen pred jedrsko katastrofo, svarita tudi Macron in Putin

Svet 11. Sep 202211:29 > 20:45 0 komentarjev
jedrska elektrarna, Zaporožje
Alexander Ermochenko/REUTERS

V največji jedrski elektrarni v Evropi, jedrski elektrarni v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil, so v noči na nedeljo izključili še zadnji obratujoči reaktor, reaktor številka 6. Kot so sporočili z ukrajinske državne agencije Energoatom, so vse operacije v jedrski elektrarni ustavili iz varnostnih razlogov. Na območju elektrarne namreč že dalj časa potekajo spopadi, pri čemer odgovornost zanje ruska in ukrajinska stran prelagata druga na drugo. O jedrski elektrarni sta v nedeljo spregovorila tudi ruski predsednik Vladimir Putin in francoski predsednik Emmanuel Macron. 

Ukrajinska agencija Energoatom je danes sporočila, da so ponoči izključili še zadnji, šesti reaktor jedrske elektrarne v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil. Kot so pojasnili, je hladna zaustavitev najvarnejša rešitev, potem ko je bilo v minulih dneh območje elektrarne večkrat tarča obstreljevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trenutno potekajo priprave za ohladitev reaktorja in prehod v hladno stanje, so še sporočili iz Energoatoma.

Šesti reaktor je v zadnjih treh dneh skrbel le še za napajanje same elektrarne, niso pa več zagotavljali električne energije za druge uporabnike. Odločitev za zaustavitev so sprejeli, potem ko so uspeli obnoviti napajanje iz zunanjih virov, so dodali.

“V primeru novih poškodb na električnih vodih, ki objekt povezujejo z energetskim sistemom – za kar obstaja veliko tveganje – bodo za oskrbo elektrarne uporabili dizelske generatorje,” so še zapisali v sporočilu Energoatoma. Ob tem so vnovič pozvali k vzpostavitvi demilitariziranega območja v okolici te elektrarne. Kot so opozorili, je to edini način za zagotovitev njene varnosti.

Kijev je sicer že v sredo prebivalce okupiranih območij blizu elektrarne pozval, naj se evakuirajo za svojo varnost.

Tako Putin kot Macron posvarila pred tveganji

O jedrski elektrarni v Zaporožju sta v nedeljo po telefonu spregovorila tudi ruski predsednik Vladimir Putin in francoski predsednik Emmanuel Macron. Po navedbah Elizejske palače je Macron opozoril Putina, da je ruska okupacija razlog za tveganja, ki grozijo največji jedrski elektrarni v Evropi.

Medtem ko je francoski predsednik pozval k umiku ruskega orožja z območja nuklearke, pa je Putin posvaril pred morebitnimi “katastrofalnimi posledicami” ukrajinskih napadov. Dejal je, da ukrajinske sile redno napadajo območje nuklearke, vključno z odlagališčem radioaktivnih odpadkov, so zapisali v sporočilu Kremlja.

Zatrdil je še, da bodo ruski strokovnjaki v jedrski elektrarni sprejeli ukrepe za zagotovitev njene varnosti ter da je Moskva pripravljena še naprej sodelovati z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), da bi dosegli “nepolitizirane” rešitve težav v zvezi z nuklearko.

“Pomembno, da Evropska komisija ne postavlja ovir na pot ruskih kmetijskih proizvodov”

Putin je v pogovoru z Macronom še obtožil ukrajinske sile, da z orožjem, ki so ga dobile od zahodnih držav, napadajo civilno infrastrukturo na vzhodu Donbasa ter poudaril, da bi morale ukrajinsko žito v prvi vrsti dobiti države v razvoju. “Zato je izjemno pomembno, da Evropska komisija ne postavlja ovir na pot ruskih kmetijskih proizvodov in gnojil na afriške, bližnjevzhodne in latinskoameriške trge,” so še opozorili v Kremlju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!