Velik udarec za Trumpa: v eni zvezni državi ne sme kandidirati za predsednika

Svet 20. Dec 202306:17 > 07:13 7 komentarjev
Donald Trump
Foto: REUTERS/Mike Blake

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Kolorado je sklenilo, da Donald Trump leta 2024 ne bo mogel kandidirati za predsednika ZDA v Koloradu. Sodišče se je za to odločilo, ker je Trump januarja 2021 svoje privržence pozival k napadu na kongres. Končno odločitev o tem bo sprejelo vrhovno sodišče ZDA.

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Kolorado je v torek tesno s štiri proti tri sklenilo, da Donald Trump leta 2024 ne bo mogel kandidirati za predsednika ZDA v Koloradu, ker je pozival svoje privržence k napadu na kongres 6. januarja 2021. Sodišče je svojo odločitev zadržalo do konca pričakovane pritožbe pred vrhovnim sodiščem ZDA.

Večina vrhovnih sodnikov Kolorada je sklenila, da je Trump sodeloval v vstaji proti državi in zaradi tega ne more biti izvoljen na položaj, ker to vstajnikom prepoveduje 14. amandma k zvezni ustavi ZDA, poročajo ameriški mediji.

Presenetljiva odločitev vrhovnega sodišča Kolorada se nanaša le na Kolorado, vendar pa je bilo tudi v drugih državah nekaj podobnih tožb proti Trumpu, ki še niso odločene.

Odločitev sicer vpliva le na volitve 5. marca, ko bodo republikanci izbirali svojega predsedniškega kandidata. Bi pa lahko vplivalo tudi na splošne volitve novembra, poroča britanski BBC. Sklep sodišča bo sicer predvidoma stopil v veljavo šele 4. januarja, kar je le dan pred rokom, da se v državi natisne glasovnice za volitve v marcu. Lahko pa na to vpliva še morebitna odločitev vrhovnega sodišča ZDA.

Pri Trumpu napovedali, da se bodo pritožili

Tiskovni predstavnik predsedniške kampanje Donalda Trumpa Steven Cheung je napovedal, da bo Trumpova odvetniška ekipa hitro vložila pritožbo na vrhovno sodišče ZDA, kjer imajo sicer konservativci večino. “Voditelje demokratske stranke je zajela paranoja zaradi naraščanja Trumpove prednosti v anketah. Izgubili so vero v propadlo predsedovanje Joeja Bidna in sedaj delajo vse kar lahko, da ameriškim volivcem preprečijo, da jih naslednjega novembra vržejo s položajev,” je sporočil Cheung.

Vrhovno sodišče ZDA lahko potrdi odločitev vrhovnega sodišča Kolorada in s tem omogoči nadaljevanje drugih tožb in tudi nove. Če odločitev razveljavi, potem bodo tudi ostale tožbe brezpredmetne.

“Ta dejanja pomenijo prostovoljno in neposredno udeležbo v vstaji”

“Predsednik Trump ni le podžigal vstaje. Tudi, ko je obleganje kongresa že potekalo, je to še naprej podpiral z nenehnim ponavljanjem zahteve, naj podpredsednik ZDA Mike Pence odkloni svojo ustavno dolžnost in pozivi senatorjem naj prenehajo šteti elektorske glasove. Ta dejanja pomenijo prostovoljno in neposredno udeležbo v vstaji,” je zapisala večina vrhovnega sodišča Kolorada.

Vrhovno sodišče države je prav tako zavrnilo Trumpovo sklicevanje na svobodo govora in ugotovilo, da njegovo spodbujanje k uporu ni zaščiteno s prvim amandmajem k ustavi. Tu je šlo za njegov znameniti govor, ko je 6. januarja množici pred Belo hišo dejal, da bodo šli skupaj nad kongres in se tam borili kot hudiči za svojo državo.

Trump ne sprejema poraza na volitvah 2020 proti demokratu Joeju Bidnu in že leta trdi, da je šlo za prevare, ki pa jih ni dokazal.

Ameriška ustava s 14. amandmajem vsem, ki so sodelovali v vstaji ali uporu proti državi, prepoveduje potegovanje za politične položaje na volitvah. Ustava položaja predsednika ZDA ne omenja, in ker doslej s tem ni bilo problema tudi sodišča niso razjasnila zadeve. Tokrat je državno vrhovno sodišče to že storilo, kmalu pa bo tudi zvezno.

Ustava države Kolorado omogoča državljanom, da vlagajo tožbe proti politikom, ki se potegujejo za položaje, če so sodelovali v vstaji.

Tožbo vložila skupina republikanskih in neodvisnih volilcev

Tožbo proti Trumpu je vložila skupina republikanskih in neodvisnih volilcev skupaj z organizacijo Državljani za odgovornost in etiko v Washingtonu.

Sodišče je na prvi stopnji sklenilo, da se je Trump udeležil vstaje, vendar obenem, da prepoved potegovanja za izvoljeni položaj po 14. amandmaju k ameriški ustavi ne zadeva predsednika ZDA.

Vrhovno sodišče države je v začetku meseca poslušalo argumente obeh strani v tožbi in vtis je bil, da večina sodnikov ne bo naklonjena prepovedi Trumpove kandidature.

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Trump tožbo volivcev v Koloradu in druge podobne označuje kot patetične poskuse levičarjev, da mu preprečijo vrnitev v Belo hišo.

Predsednik Biden: Trump je nedvomno podpiral vstajo

Na odločitev vrhovnega sodišča v Koloradu se je na kratko odzval ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da ni nobenega dvoma, da je Trump res podpiral vstajo. “Pustil bom sodiščem, naj sprejmejo odločitev, vendar pa je zanesljivo podpiral vstajo. O tem ni niti najmanjšega dvoma,” je Biden odgovoril na novinarsko vprašanje. To je bil eden redkih Bidnovih komentarjev o številnih pravosodnih problemih, s katerimi se ubada Trump.

Do odločitve sodišča so se kritično odzvali številni republikanci. Predsednica Nacionalnega odbora republikanske stranke Ronna McDaniel je odločitev sodišča označila za vpletanje v volitve in dala na voljo pravnike stranke za boj proti odločitvi sodišča v Koloradu. Predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson pa je odločitev označil za tanko prikrit strankarski politični napad in izrazil prepričanje, da bo vrhovno sodišče ZDA razveljavilo to nepremišljeno odločitev, poročajo ameriški mediji.

Republikanski predsedniški kandidat Chris Christie, ki je sicer oster kritik Trumpa, pa je v New Hampshiru dejal, da je odločitev sodišča preuranjena, saj Trump še ni obsojen vstaje. Predsedniški kandidat Vivek Ramaswamy pa je napovedal, da bo z glasovnic v Koloradu umaknil tudi svoje ime. Demokratski kongresnik Jamie Raskin, ki je bil med voditelji ustavnih obtožb Trumpa, pa je nasprotno menil, da je odločitev utemeljena z dejstvi. Dodal je, da so skrbi nad izbruhom novega nasilja Trumpovih privržencev povsem resne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje