Velika operacija v Španiji: Prestregli 700-kilogramsko pošiljko kokaina

Svet 22. Avg 202314:17 0 komentarjev
Velika operacija v Španiji: Prestregli 700-kilogramsko pošiljko kokaina
Španska civilna garda/TWITTER

Španska policija je s podporo Europola prestregla 700-kilogramsko pošiljko, ki je bila iz Južne Amerike namenjena na Kanarske otoke. Uradniki so v zvezi s tem že aretirali štiri osebe, med drugim hrvaškega in srbskega državljana, ki sta povezana s t. i. balkanskim kartelom.

Europol je Španski policiji nudil podporo ob razbitju kriminalne organizacije, ki je iz Južne Amerike tihotapila večje količine kokaina. 700-kilogramsko pošiljko so želeli spraviti v EU prek Kanarskih otokov.

V operaciji so sodelovali tudi organi pregona iz Hrvaške, Italije in Srbije, so sporočili iz Europola.

Med preiskavo so ugotovili, da gre za izjemno nevarno kriminalno združbo, ki je tesno in daljše obdobje sodelovala z južnoameriškimi mamilarskimi karteli.

Španska policija je preiskavo začela marca 2022, potem ko so odkrili plovilo, ki je plulo pod poljsko zastavo in je imelo začasno bazo na Kanarskih otokih. Člane posadke so sumili, da plovilo uporabljajo za prevoz kokaina in so od tedaj redno spremljali njihove dejavnosti. Ugotovili so, da je eden od članov posadke italijanski državljan, povezan z italijansko mafijo ‘Ndrangheto, drugi, hrvaški državljan, pa s tako imenovanim balkanskim kartelom. Čeprav nista opravljala nobene poklicne dejavnosti, sta oba uživala visok življenjski standard, plovilo pa sta vzdrževala v odličnem stanju, je še sporočil Europol.

Racijo na sumljivem plovilu so španski policisti izvedli 5. avgusta in na njem odkrili 700 kilogramov kokaina. Medtem so policisti na terenu v Španiji pridržali hrvaškega in srbskega državljana, ki ju sumijo, da sta koordinirala tihotapljenje drog.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!