Velike težave v New Delhiju: zaradi smoga za nedoločen čas zaprte vse šole

Svet 17. Nov 202108:23 > 12:03 0 komentarjev
Indija
REUTERS

Oblasti v glavnem mestu Indije New Delhi so za nedoločen čas zaprle vse šole in univerze. Razlog je strupen smog, ki že več kot en eden prekriva prestolnico. Prepovedane so tudi vse gradbene dejavnosti. Vrednost najmanjših in najbolj škodljivih delcev PM 2,5 je nekajkrat višja od najvišje dnevne omejitve po priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije.

V New Delhiju so še naprej zaprte vse šole in univerze, saj imajo v prestolnici še naprej težave s slabo kakovostjo zraka. Šole so zaprli v ponedeljek, pouk pa poteka na daljavo od doma. Težave predstavlja strupen smog, ki ogroža zdravje prebivalcev.

Do 21. novembra je prepovedano delo na gradbiščih, oblasti pa so pozvale državne uslužbence, naj delajo od doma. Prav tako so vstop v mesto prepovedali voznikom tovornjakov.

Vrednost škodljivih delcev močno presežena

Vrednosti najmanjših in najbolj škodljivih delcev PM 2,5, ki lahko vstopijo v krvni obtok, so v mestu dosegle vrednost blizu 400, kar je mnogo več od smernic Svetovne zdravstvene organizacije. Vrednosti med nič in 50 so ovrednotene kot dobro, med 51 in 100 pa kot zadovoljivo.

Za slabo kakovost zraka v New Delhiju je krivih več dejavnikov. Med glavnimi so emisije vozil in prah, zato velja indijska prestolnica za mesto z najbolj onesnaženim zrakom. Težave imajo predvsem pozimi, ko kmetje zažigajo ostanke na poljih, pomagal pa ni niti ognjemet med festivalom Diwali, ki je potekal pred kratkim. H gostemu smogu je pripomogel še šibek veter, ki je poskrbel, da se smog zadržuje v nižjih plasteh atmosfere.

Kaj so delci PM?
PM je izraz za suspendirane tekoče in trdne delce, ki so prisotni v zraku v določenem obdobju. Glavna komponenta teh je ogljik, nanj pa se lahko vežejo primesi, kot so kovine, organska topila in ozon, kar jih naredi zdravju nevarne. Ti delci povečajo umrljivost zaradi bolezni dihal, srca in ožilja, pri tem pa so najbolj ogroženi starejši in bolniki z že obstoječimi boleznimi dihal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!