Vendarle našli radioaktivno kapsulo: “Zahodni Avstralci lahko nocoj bolje spijo”

Svet 01. Feb 202309:23 2 komentarja
Iskanje radioaktivne kapsule v Avstraliji
Department Of Fire And Emergency Services/REUTERS

Po več dneh iskanja so v Avstraliji vendarle našli majhno in nevarno radioaktivno kapsulo, ki jo je med prevozom iz rudnika izgubil rudarski gigant Rio Tinto.

V Avstraliji so po več dneh iskanja našli majhno, a nevarno radioaktivno kapsulo, ki je januarja med prevozom iz rudnika v skladišče padla s tovornjaka na oddaljenem odseku puščavske avtoceste v Zahodni Avstraliji, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile avstralske oblasti.

Pogrešano kapsulo so iskali s posebnim vozilom, na katerega so namestili velik senzor. Z njim so zaznali sevanje kapsule, ki so jo našli ob robu ceste blizu odročnega mesta Newman. Nato so jo dali v svinčeno posodo, čez noč pa jo bodo shranili na varni lokaciji v Newmanu. Kapsulo bodo v četrtek prepeljali na ministrstvo za zdravje, kjer bodo preučili, ali je morda poškodovana.

“To je dober rezultat. Našli smo iglo v kopici sena in mislim, da lahko Zahodni Avstralci nocoj bolje spijo,” je novinarjem povedal minister za nujne storitve v avstralski zvezni državi Zahodna Avstralija Stephen Dawson.

Dodal je, da je treba preveriti, kako te kapsule prevažajo. Povedal je še, da ne razume, kako lahko kaj takega pade z zadnjega dela tovornjaka. Britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto se je za incident že opravičil. Družba upravlja rudnik Gudai Darri, od koder je bila kapsula prepeljana.

Preberite še: Rudarski gigant Rio Tinto v Avstraliji izgubil radioaktivno kapsulo

Po poročanju tiskovne agencije dpa je sicer malo verjetno, da bodo zaradi izgube kapsule sprožili kazenske postopke. Najvišja denarna kazen za malomarno ravnanje z radioaktivnim materialom je v Avstraliji tisoč avstralskih dolarjev (približno 650 evrov).

Radioaktivna kapsula je bila del merilnika, ki se v rudarski industriji uporablja za merjenje gostote železove rude.

Srebrna kapsula, ki vsebuje majhno količino radioaktivnega cezija-137, je velika le šest krat osem milimetrov. Uporabljajo jo v rudarstvu, povzroči pa lahko opekline ali slabost, zato so oblasti izdale nujno zdravstveno opozorilo. Med prevozom naj bi se izgubila na 1.400 kilometrov dolgi poti med rudnikom severno od odročnega mesta Newman in predmestjem Pertha, prestolnice Zahodne Avstralije.

Iskanje radioaktivne kapsule v Avstraliji
DFES Australia

Ni jasno, kdaj točno je ta droben predmet izginil, saj naj bi padel s tovornjaka nekje po 10. januarju, ko so ga nazadnje videli.

Med potovanjem naj bi zaradi vibracij verjetno popustil vijak, kapsula pa je nato padla skozi luknjo zanj. Kapsulo so iskali od 25. januarja, potem ko je podjetje, ki je skrbelo za njen prevoz, sporočilo, da jo pogrešajo. Pristojni organi so se bali, da bi se lahko majhna kapsula zagozdila v gume vozil na avtocesti, vendar so jo našli približno dva metra s ceste, blizu mesta Newman.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje