VIDEO: Kako so na Hrvaškem aretirali tesnega sodelavca balkanskega narkokralja

Svet 15. Apr 202211:33 > 12:39 0 komentarjev

Hrvaški Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK) je sprožil preiskavo zoper 14 hrvaških državljanov, osumljenih tihotapljenja več sto kilogramov kokaina, preprodaje orožja in tihotapljenja ljudi. Med štirinajstimi osumljenci je tudi 51-letni Petar Ćosić, ki ga bremeni obtožba uboja Milana Milovca, tesnega sodelavca včeraj aretiranega balkanskega narkokralja Darka Šarića. 

Potem ko je srbska policija v četrtek v Beogradu aretirala zloglasnega Darka Šarića ter več članov njegove kriminalne združbe, ki je delovala v Srbiji, Evropi in Južni Ameriki, je tudi hrvaško državno tožilstvo sporočilo, da je na podlagi kazenske prijave hrvaškega nacionalnega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK) uvedlo preiskavo zoper dve kriminalni združbi. USKOK je sporočil, da je prvo skupino sestavljalo deset tihotapcev, starih med 36 in 63 let, v drugi skupini pa so štirje člani, stari med 29 in 41 let.

Po poročanju hrvaških medijev je desetčlansko kriminalno združbo vodil Petar Ćosić, ki je bil že leta 2011 pridržan zaradi tihotapljenja 339 kilogramov kokaina ter obsojen na štiriletno zaporno kazen. Hrvaški državni organi ga sedaj sumijo, da je od novembra 2019 do 12. aprila letos povezoval široko tihotapsko združbo, ki je delovala na Hrvaškem, v Belgiji, Španiji, Nemčiji, Grčiji, Bosni in Hercegovini, Kolumbiji in Ekvadorju. Tožilstvo je pojasnilo, da naj bi Ćosić kupoval prepovedano drogo, nadzoroval prevoz in raztovarjanje, odobril prodajo ter določal prodajno celo in način plačila. Preostali člani desetčlanske kriminalne združbe pa naj bi financirali prevoz in nakladanje kokaina, nadzorovali njegov nadaljnji prevoz, razkladanje v hrvaškem pristanišču Ploče ter komunicirali z nadaljnjimi razpečevalci.

Na tak način naj bi desetčlanska skupina pretihotapila najmanj 609 kilogramov kokaina ter si z njegovo preprodajo protipravno pridobila več kot 17 milijonov evrov, je po poročanju Jutarnjega lista še sporočil USKOK. V desetčlanski skupini naj bi bil tudi Milan Milovac, ki so ga v Ekvadorju umorili, za umorom pa naj bi stal Ćosić, češ da je bil nezadovoljen z načinom, kako je Milovac navezoval stike z dobavitelji iz Ekvadorja in Kolumbije.

Milan Milanovac
Nova.rs

Delo policije pohvalil tudi hrvaški premier

Šarića, ki po ocenah ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA) velja za največjega narkošefa na Balkanu, saj naj bi opral 4,4 milijarde evrov, ki jih je zaslužil s preprodajo kokaina, je sinoči aretirala srbska policija. Večje število policistov in pripadnikov specialne enote je ves dan čakalo pred njegovo hišo v beograjskem naselju Senjak, iz hiše pa so ga odvedli šele okoli 19. ure.

Šarić je bil nato odveden v prostore srbske Službe za boj proti organiziranemu kriminalu (SBPOK), nato naj bi ga zaslišali predstavniki tožilstva za organizirani kriminal. Poleg Šarića so pristojni včeraj odvedli tudi njegovega odvetnika Dejana Lazarevića in predhodno obsojenega huligana Uroša Mišića, po neuradnih informacijah pa celo nekatere pripadnike policije.

Bremeni jih več kaznivih dejanj, med drugim več umorov, nedovoljena proizvodnja in razpečevanje mamil, nedovoljena proizvodnja, posedovanje in promet z orožjem ter razstrelivom, povzročanje splošne nevarnosti in zloraba uradnega položaja. Delo policije pa je včeraj na seji vlade pohvalil tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!