Tisoči ujeti v Mariupolu, medtem ko se napadi nadaljujejo

Svet 22. Mar 202206:33 > 22:48 5 komentarjev
mariupol
Alexander Ermochenko/REUTERS/arhiv

Spremljali smo sedemindvajseti dan ruske invazije na Ukrajino. Ministri EU se pripravljajo na vrh voditeljev, kjer bodo razpravljali o sankcijah proti Rusiji in rastočih cenah energije. Ukrajina trdi, da so Rusi okrepili letalsko prisotnost nad njihovim ozemljem. Ruske sile v Ukrajini so sicer "večinoma obstale" oziroma je njihov napredek po navedbah britanskega obrambnega ministrstva omejen. Iz Ukrajine se vrstijo informacije o uničenju zgradb, pri čemer jih je bilo po dostopnih informacijah samo v Harkovu uničenih okoli tisoč. Ukrajino je od začetka invazije zapustilo več kot 3,5 milijona ljudi. Kljub evakuaciji civilistov iz Mariupola sta na mesto padli dve bombi. V nekaterih obleganih mestih, tudi v Hersonu, zmanjkuje hrane in zdravil. V medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

22.40 Ostri odzivi mednarodne skupnosti na obsodbo Navalnega

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell je ostro obsodil obsodbo Navalnega in jo označil za politično motivirano. Evropska Unija poziva k takojšnji in brezpogojni izpustitvi Navalnega. V Washingtonu medtem v obsodbi na “montiranem procesu” po navedbah State Departmenta vidijo le najnovejšega v nizu poskusov utišanja opozicijskega politika oziroma preganjanja vseh oporečnikov v državi ter za poskus odvračanja pozornosti od napada na Ukrajino in njegovih posledic.

22.20 Ruska vojska naj bi bila preskrbljena le še za tri dni

Ruske sile naj bi imele le še za tri dni goriva, hrane in streliva, trdijo ukrajinski uradniki. Analitki ocenjujejo, da je to zelo verjetno, poročaj Guardian.

21.15 Iz Mariupola uspešno evakuiranih 1.200 prebivalcev

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je sporočila, da je bilo iz Mariupola v Zaporožje skupno evakuiranih 1.200 prebivalcev.

20.20 Putin in Macron v telefonskem pogovoru o mirovnih pogajanjih

Ruski predsednik Vladimir Putin se je po telefonu pogovarjal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, poročanje ruskih medijev povzema BBC. Pogovori naj bi potekali na željo Francije, a francoska vlada tega ni potrdila. Voditelja sta med približno enournim telefonskim pogovorom govorila o “varnostnih zahtevah glede bistvenih vprašanj,” so sporočili iz Elizejske palače. Podrobnosti o vsebini pogovorov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa niso navedli. Iz Kremlja pa so sporočili, da predsednika nadaljujeta “izmenjavo mnenj o razmerah glede Ukrajine, vključno s pogajanji med ruskimi in ukrajinskimi predstavniki”, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Macron je o “načinih za prekinitev ognja in varnostnih pogojih” danes govoril tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočili iz Elizejske palače.

19.52 Biden na zasedanju Nata, nato še pred Evropskim svetom

Predsednik ZDA Joe Biden se bo udeležil izrednega zasedanja Nata in zasedanja Evropskega sveta, je napovedal svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Pričakovati je mogoče dogovore o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini in zaostritev sankcij proti Rusiji. Nato se bo Biden na Poljskem sestal z vojaki Nata in humanitarci. S poljskim predsednikom Andrzejem Dudo bosta imela bilateralno srečanje.

Sullivan je novinarjem povedal še, da od srečanja Bidna in kitajskega predsednika Šija Džinpinga ZDA niso zaznale, da bi Kitajska Rusiji zagotavljala vojaško opremo. “Seveda je to nekaj, kar pozorno spremljamo,” je še dodal.

Zasedanja nata se bo po poročanju Guardiana virtualno udeležil tudi Zelenski.

19.49 Kremelj: Rusija bi jedrsko orožje uporabila le, če bi bil ogrožen obstoj

Rusija bo jedrsko orožje uporabila le, če bi bil ogrožen njen obstoj, je po poročanju Reutersa dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov.

19.49 Orban zaradi ukrajinske krize zahteva izplačilo sredstev iz sklada EU za okrevanje

Madžarski premier Viktor Orban je od Evropske komisije zahteval, naj Madžarski izplača vsa sredstva iz evropskega sklada za okrevanje in odpornost za pomoč pri reševanju krize z ukrajinskimi begunci. Opozoril je, da je na Madžarsko v zadnjih tednih prispelo skoraj pol milijona beguncev.

19.40 V raketnem napadu na Pavlohrad umrla ena oseba

V Pavlohradu je bila v raketnem napadu uničena železniška postaja, v napadu je umrla ena oseba. Iztirilo je 15 vlakov, del proge je uničen. Postaja do nadaljega ne bo delovala. Pavlohrad je pomembno križišče v ukrajinskem železniškem sistemu, povezuje tudi več vzhodnih regij, kjer so aktivne fronte.

19.22 Hekerska skupina Anonymous vdrla v ruske tiskalnike in razkrila propagando

Hekerska skupina Anonymous nadaljuje s kibernetskimi napadi na Rusijo. Tokrat so vdrli v ruske tiskalnike in stiskali več kot 100 tisoč kopij dokumentov, med katerimi so tudi dokumenti, v katerih je navedeno, da so Kremelj in ruski mediji ruskim državljanom lagali o vojni v Ukrajini. Več v prispevku Hekerska skupina Anonymous vdrla v ruske tiskalnike in razkrila propagando.

18.55 Ruske sile obstreljevale otroško bolnišnico v Lugansku

Ruske sile so obstreljevale otroško bolnišnico v regiji Lugansk, navedbe ukrajinske službe za nujne primere povzema Guardian. Streha bolnišnice je zagorela. Evakuirali so sedem otrok in 15 odraslih. Ukrajinsko zdravstveno ministrstvo je objavilo, da je bilo od začetka vojne popolnoma uničenih 10 bolnišnic. V preostalih bolnišnicah pa zaradi spopadov ni bilo mogoče obnoviti zalog.

18.32 Zelenski: Mariupola ni več

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da Mariupola ni več. “Tam ni nič več. Ostale so samo ruševine,” je rekel Zelenski italijanskemu parlamentu. Mesto je preživelo tedne ruskega bombardiranja, prebivalci so ostali brez hrane, zdravil, elektrike in tekoče vode. “Okupatorjev Mariupol ne zanima. Želijo ga zravnati s tlemi,” je sporočilo mesto. Kijev je pozval Moskvo, naj civilistom omogoči evakuacijo iz obleganega pristaniškega mesta. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk pravi, da je iz mesta želelo oditi 100.000 ljudi, a niso mogli. Mestni svet je med tem sporočil, da so ruske sile na mesto odvrgle dve veliki bombi. Podrobnosti o žrtvah in škodi še niso sporočili. Rusija zanika napade civilnih tarč.

17.52 Ruske sile izpustile ukrajinsko novinarko

Ruske sile so izpustile novinarko Viktorijo Roščino, ki so jo Rusi ujeli 16. marca. Po poročanju BBC so Rusi na novinarko izvajali pritisk. Na posnetku, ki so ga objavili proruski mediji, je povedala, da so ji ruske sile rešile življenje in z njo v ujetništvu dobro ravnale. Zdaj bo odšla v Zaporožje, kjer so njeni sorodniki.

17.37 Med evakuacijo civilistov na Mariupol padli dve bombi

Iz obleganega Mariupola poteka evakuacija civilistov, kljub temu pa sta na mesto danes padli dve “super močni bombi”, navedbe lokalnih oblasti povzema Guardian. V mestu je ujetih več kot 200.000 ljudi. Razmere opisujejo kot “leden pekel, prepreden s trupli in uničenimi zgradbami,” so zapisali v mednarodni organizacijo Human Rights Watch (HRW). V mestu so tudi ruske sile, je dejal visok ameriški obrambni uradnik.

17.29 Žvižgač: Ruske sile pripravljene na ugrabitve protestnikov v Hersonu

Times je objavil pismo žvižgača, ki naj bi prihajal iz ruske varnostne službe, v katerem napoveduje “velik teror” ruskih sil v okupiranem mestu Herson. V mestu protestniki pripravljajo redne shode, po napovedih žvižgača pa je mogoče pričakovati, da bodo ruske sile protestnike ugrabljale. “Če bi bilo mogoče voditelje protestov identificirati, bi jih že likvidirali,” je zapisano v pismu. Če bo treba, so pripravljeni odpeljati tudi polovico mesta.

17.22 Ukrajinske sile prevzele nadzor nad Makarivom, zahodno od Kijeva

Ukrajinski protinapad je severno in zahodno od Kijeva dosegel napredek. S tem je ogrozil ruska prizadevanja, da bi obkolili prestolnico, poroča CNN. Ukrajinske sile so namreč zavzele mesto Makariv, ki je približno 65 kilometrov zahodno od Kijeva. Obstreljevanja mesta, ki je skoraj popolnoma uničeno in v katerem ni ostal nihče, še poteka.

17.17 ZDA: Ruske sile namerno ciljale civilno infrastrukturo

Združene države Amerike imajo “jasne dokaze”, da so ruske sile “namerno in načrtno ciljale civilno infrastrukturo, bolnišnice ter zaklonišča”, je po poročanju CNN dejal visok ameriški obrambni uradnik. Dodal je, da so ZDA zasledile “znake vedenja ruskih sil na terenu, ki bi lahko predstavljali vojne zločine”.

17.13 Pol milijona beguncev na Poljskem potrebuje pomoč pri duševnem zdravju

Približno pol milijona beguncev, ki so se zatekli na Poljsko, potrebuje pomoč pri duševnem zdravju, je povedala predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) na Poljskem Paloma Cuchi. Okoli 30.000 beguncev ima resne težave z duševnim zdravjem. Ocena temelji na statistkah o duševnem zdravju po oboroženih spopadih.

16.55 V napadu na znanstveni inštitut v Kijevu najmanj ena žrtev

Brezpilotna letala so napadla znanstveni inštitut v ukrajinski prestolnici Kijev. Iz sedemnadstropne stavbe se dviga dim, poroča Guardian. Po nekaterih informacijah je v napadu umrla najmanj ena oseba. Uradnik ukrajinskega obrambnega ministrstva je sicer sporočil, da so bile ubite tri osebe, a dveh smrtnih žrtev medijem še ni uspelo potrditi.

Ukrajina
State Emergency Service of Ukraine/REUTERS

16.42 Vsako sekundo vojne je otrok postal begunec

“Vsako sekundo, odkar se je začela vojna, je en ukrajinski otrok postal begunec,” je za Al Džaziro povedal predstavnik Unicefovega sklada za otroke James Elder. Gre za otroke, ki so še pred mesecem dni hodili v šolo, zdaj pa se je njihovo življenje obrnilo na glavo, je dejal.

16.05 V Hersonu zmanjkuje hrane in zdravil

V mesto na jugu Ukrajine Herson je skoraj zmanjkalo hrane in medicinskih zalog, je objavilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Humanitarna katastrofa grozi 300.000 prebivalcem. Ruske sile so mesto zavzele pred dvema tednoma, po navedbah ukrajinskih virov ruska vojska mesto blokira in ne dopušča vzpostavitve humanitarnih koridorjev, piše CNN. Herson je bilo prvo večje ukrajinsko mesto, ki je padlo v roke Rusije od začetka vojne, je spomnil CNN. V ponedeljek so v mestu potekali protesti, ruske sile pa so protestnike razgnale s paralnimi granatami in streljanjem.

15.59 EU v odzivu na rusko agresijo na Ukrajino ostaja enotna in solidarna

Evropska unija v odzivu na rusko agresijo na Ukrajino ostaja enotna in solidarna, sta po zasedanju ministrov za evropske zadeve poudarila francoski državni sekretar Clement Beaune in podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Ministri so sicer danes govorili predvsem o energetiki in nadaljnjih sankcijah proti Rusiji.

15.51 Grški zunanji minister napovedal humanitarno misijo za Mariupol

Grški zunanji minister Nikos Dendias je napovedal misijo za dostavo humanitarne pomoči v oblegano ukrajinsko mesto Mariupol, kjer so razmere čedalje hujše. Pojasnil je, da namerava misijo voditi v sodelovanju z Mednarodnim odborom Rdečega križa, če bosta to dovolili sprti strani.

15.48 Že več dni pogrešan fotoreporter Levin

Že več dni je pogrešan znan fotoreporter Maksym Levin. Na zadnje se je javil 13. marca, ko je bil na frontni črti v bližini Kijeva. Območje, kamor se je odpravil, je bilo prizorišče intenzivnih spopadov. Med drugim je Levin fotografiral tudi za Reuters, BBC, TRT World in Associated Press.

15.33 Belorusija bi lahko v Ukrajino napotila 15.000 vojakov

Belorusija bi lahko v Ukrajino napotila 15.000 vojakov, pomoč ruskim silam bi poslali v treh valovih, je povedal generalmajor ukrajinske varnostne službe Viktor Yagun. Meni, da bi lahko beloruske sile ciljale zahodno Ukrajino, poroča Al Džazira.

Da bi se Belorusija lahko “kmalu” pridružila ruskim silam v Ukrajini, verjameta tudi Nato in ZDA. Vojaški uradnik v Natu je po poročanju CNN dejal, da je vse bolj verjetno, da bo Belorusija vstopila v konflikt. “Putin potrebuje podporo. Karkoli bi pomagalo,” je povedal. Po tem ko so Belorusi prejšnji mesec glasovali o tem, da bi Rusiji omogočili stalno gostovanje sil in jedrskega orožja, še ni dokazov, da bi Rusija premikala jedrsko orožje ali se na to pripravljala. Po navedbah visokega predstavnika ameriškega obrambnega ministrstva Pentagon ni opazil znakov, da bi se Belorusija pripravljala na selitev orožja.

15.09 Guterres: V vojni v Ukrajini ni mogoče zmagati

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v pogovoru z novinarji dejal, da v vojni v Ukrajini ni mogoče zmagati. Odkar je Rusija pred skoraj mesecem dni napadla Ukrajino, je svet videl “grozljivo človeško trpljenje in uničenje” v Ukrajini, “sistematično bombardiranje, ki terorizira civiliste,” ter “obstreljevanje bolnišnic, šol, stanovanjskih zgradb in zavetišč”, je povedal.

Mariupol
Alexander Ermochenko/REUTERS

14.55 Renaultova tovarna v Moskvi spet obratuje

Renault je obnovil proizvodnjo v obratu v Moskvi. Ta je bila prekinjena zaradi težav v dobavi. Več v tem prispevku.

14.50 Zelensi pozval k posredniški vlogi Vatikana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes po telefonu govoril s papežem Frančiškom in pozval k posredniški vlogi Vatikana za končanje vojne v Ukrajini. V nagovoru italijanskim poslancem pa je opozoril na človeško trpljenje in številne žrtve ruske invazije ter pozval k nadaljnjim sankcijam proti Rusiji. “Smo na robu preživetja vojne,” je dejal prek video povezave iz Kijeva. Pri tem je navedel, da je bilo od začetka ruske invazije na Ukrajino ubitih najmanj 117 otrok. “Toda 117 ne bo končna številka,” je posvaril. “Še naprej ubijajo,” je dodal po poročanju dpa.

14.15 Požari blizu Černobila

Nedaleč od jedrske elektrarne Černobil naj bi izbruhnilo več požarov, so sporočili iz ukrajinskega parlamenta. Gorela naj bi površina v velikosti več kot dva kvadratna kilometra, so dodali ob navajanju satelitskih posnetkov Evropske vesoljske agencije (Esa). Pred približno enim mesecem so, spomnimo, nadzor nad tem območjem prevzeli ruski vojaki. Po navedbah ukrajinskega parlamenta je požar izbruhnil “zaradi oborožene agresije Ruske federacije” po obstreljevanju ali pa so ga namerno podtaknili. V bližini nuklearke so v preteklosti sicer že večkrat izbruhnili požari, med drugim pred dvema letoma.

14.10 Rusija o napredku borcev samooklicanih donbaških republik

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da je borcem samooklicane Ljudske republike Doneck uspelo zavzeti še štiri kilometre ozemlja. Uspehe naj bi beležili tudi na območju Luganska, kjer naj bi po navedbah ministrstva med drugim ubili 40 ukrajinskih vojakov.

Kijev, Ukrajina
Kijev (Marko Djurica/REUTERS)

13.25 Krhanje odnosov med Japonsko in Rusijo? 

Japonski premier Fumio Kišida je nezadovoljen, saj je Rusija prekinila pogajanja glede mirovne pogodbe, s katero bi državi uradno zaključili obdobje sovražnosti, ki sega v čas druge svetovne vojne. Rusija je pogovore prekinila po tem, ko je Japonska ob začetku invazije uvedla sankcije (med drugim proti 76 ruskim posameznikom in sedmim bankam), navaja Reuters. Državi sta še vedno v sporu zaradi Kurilskega otočja, ki ga je med drugo svetovno vojno zavzela Sovjetska zveza. Kišida je odločitev Rusije označil za “nepravično” in “povsem nesprejemljivo”.

13.10 Medalja nobelovca bo šla skladu za pomoč ukrajinskim beguncem  

Dmitrij Muratov, lanski dobitnik Nobelove nagrade za mir, je danes sporočil, da bo svojo medaljo podaril skladu za pomoč ukrajinskim beguncem. Medaljo je Muratov, urednik vodilnega opozicijskega časopisa Nova Gazeta, prejel skupaj s filipinsko novinarko Mario Resso zaradi njunih naporov za “varovanje svobode izražanja”.

12.25 Ukrajino zapustilo več kot 3,5 milijona beguncev

Po podatkih Agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR) je Ukrajino zapustilo 3.532.756 beguncev.

12.15 Kijev o smrti približno 15.300 ruskih vojakov

Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je navedlo, da je bilo doslej ubitih okoli 15.300 ruskih vojakov. Po navedbah BBC je ministrstvo prav tako sporočilo, da je ukrajinska vojska od začetka ruske invazije 24. februarja uničila 509 tankov, 1.556 bojnih oklepnih vozil in 252 artilerijskih sistemov. Osrednji britanski medij pri tem dodaja, da je navedbe nemogoče neodvisno preveriti. Več v prispevku Ruski časopis razburil s podatkom o smrtih ruskih vojakov.

11.35 Prebivalci Borispila naj zapustijo mesto

Župan ukrajinskega mesta Borispil jugovzhodno od Kijeva je prebivalce pozval, naj mesto zapustijo, saj se mu približujejo spopadi.

11.30 Ukrajinska oblast osredotočena na evakuacije iz Mariupola

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je sporočila, da se ukrajinske oblasti osredotočajo na evakuacije iz obleganega Mariupola, pri čemer pa ni razkrila morebitnega novega dogovora, ki bi civilistom omogočil, da zapustijo mesto. Sodeč po pripovedovanju oseb, ki jim uspe pobegniti, v mestu vladajo strahotne življenjske razmere.

10.40 Uničenje v Harkovu

V Harkovu na severovzhodu Ukrajine, ki ga napada Rusija, je bilo po podatkih ukrajinske službe za reševanje uničenih tisoč zgradb, navaja BBC. Večina od uničenih stavb je stanovanjskih. Po podatkih ukrajinskih oblasti je bilo od začetka napada na mesto ubitih najmanj 500 civilistov.

Harkov, Ukrajina
Harkov (Vitalii Hnidyi/REUTERS)

10.05 Navalni spoznan za krivega goljufije

Rusko sodišče je danes že zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega spoznalo krivega goljufije, kar pomeni, da bo moral v zaporu verjetno preživeti še dodatnih nekaj let. Več v tem prispevku.

9.55 Obtožbe o uporabi prepovedanega orožja

Ukrajinski uradnik je obtožil Rusijo, da je v mestu Kramatorsk na jugovzhodu Ukrajine uporabila prepovedano zažigalno strelivo. Ukrajinski uradniki so že pred tem Moskvo obtožili uporabe zažigalnih bomb, navaja Al Džazira. Ženevska konvencija iz leta 1977 zažigalne bombe prepoveduje.

9.30 Ukrajinska vojska: ustavljen obrat, ki popravlja in proizvaja ruske tanke

Ukrajinska vojska je prek Facebooka sporočila, da je podjetje Uralvagonzavod, ki proizvaja in popravlja ruske tanke, začasno ustavlja proizvodnjo v obratu v regiji Čeljabinsk, navaja BBC. Razlog za to je pomanjkanje uvoženih delov.

8.55 Britansko ministrstvo o omejenem napredku ruskih sil

Britansko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da navkljub hudim bojem ukrajinske sile še naprej odbijajo poskuse ruskih sil, da bi zasedle pristaniško mesto Mariupol. Tudi sicer ruske sile po navedbah britanskega ministrstva le “omejeno napredujejo” in so “večinoma obstale.”

8.30 Obet nediskriminatornega obstreljevanja 

Ukrajinska vojska je prebivalcem države sporočila, naj se pripravijo na bolj nediskriminatorno rusko obstreljevanje kritične infrastrukture, piše Reuters.

8.05 Zelenski ponovil vabilo Putinu na pogovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovil svoje vabilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu na neposredne pogovore. Govorila bi lahko tudi o statusu okupiranega polotoka Krim in separatističnih območij v Donbasu, je dejal. Sicer je prepričan, da s Putinom ne bi rešila vseh izzivov na prvem srečanju. “Ampak je možnost, da bi lahko vsaj delno ustavila vojno,” je pojasnil, ob tem pa je opozoril, da bi kakršenkoli mirovni dogovor, v katerega bi bile vključene zgodovinske spremembe, dali v odločanje ljudem na referendumu, poroča AFP.

8.00 Več kot 600 povsem uničenih stanovanjskih objektov

Ukrajinska služba za reševanje je po navedbah televizije NEXTA sporočila, da je bilo od 24. februarja, ko se je začela ruska invazija, popolnoma uničenih najmanj 651 stanovanjskih zgradb. Poškodovanih oziroma delno uničenih je bilo okoli 3.780 hiš.

7.45 Biden Kritičen do “negotove” Indije

Ameriški predsednik Joe Biden se je obregnil ob stališče Indije v času vojne v Ukrajini. V strateškem zavezništvu Quad, v kateri so poleg Indije še ZDA, Japonska in Avstralija je Indija edina, ki je “nekako negotova” v odgovoru na rusko invazijo. Medtem ko so preostale tri države uvedle sankcije zoper Rusijo, Indija ne le da še ni uvedla sankcij, tudi v Združenih narodih se je vzdržala obsodbi Moskve, povzema BBC. Indija vztraja, da je stopnjevanje napetosti zaskrbljujoče, a je po njenem konflikt rešljiv le z dialogom.

6.50 Ukrajinci trdijo, da so znova prevzeli nadzor nad Makarivom

Po večdnevnih spopadih so ukrajinske sile znova prevzele nadzor nad manjšim mestom Makariv, v bližini Kijeva, so sporočile ukrajinske sile na družbenem omrežju Facebook, a teh navedb za zdaj ni mogoče neodvisno potrditi. Mesto je utrpelo ogromno škodo zaradi številnih ruskih zračnih napadov.

6.45 Biden opozarja pred kemičnim in biološkim orožjem

Po besedah ameriškega predsednika Joeja Bidna obstajajo jasni signali, da se Rusija pripravlja na uporabo kemičnega in biološkega orožja v Ukrajini. Kot je dejal Biden, je Rusija pritisnjena ob zid in obstaja nevarnost, da se bodo zatekli k strogi taktiki. Več v tem prispevku.

Kijev, Ukrajina
Kijev (Marko Djurica/REUTERS)

6.35 Zelenski: Upočasnili smo napredovanje ruskih sil

V najnovejšem video nagovoru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da ukrajinske sile upočasnjujejo napredovanje ruske vojske. V video sporočilu, ki so ga objavili v ponedeljek zvečer, je še dodal, da so sestrelili rusko letalo v regiji Harkov.

6.20 Rusija povečala letalsko prisotnost nad Ukrajino

Ruske sile so v zadnjih 24 urah povečale svojo letalsko prisotnost v prostoru Ukrajine, je sporočila ukrajinska vojska. “Ob uporabi številnih brezpilotnih letal uporabljajo tudi bombnike, bojna letala in različne rakete,” so sporočili iz poveljstva ukrajinskih letalskih sil. V ponedeljek so po njihovih podatkih sestrelili rusko letalo, dva helikopterja in šest dronov, vendar BBC ni mogel neodvisno preveriti navedb.

6.10 Ministri EU ob pripravah na vrh o sankcijah proti Rusiji in energetiki

Ministri držav članic EU za evropske zadeve bodo danes v okviru priprav na vrh voditeljev unije, ki bo v četrtek in petek, razpravljali o sankcijah proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino in rastočih cenah energije. Zasedanje ministrov za zadeve EU bo namenjeno predvsem pripravam na zasedanje Evropskega sveta, ki se ga bo udeležil tudi ameriški predsednik Joe Biden. Voditelji bodo govorili o nadaljnjih sankcijah proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje